Balpen vlekken verwijderen uit je kleding

Balpen vlekken zijn moeilijk te verwijderen. Vooral als het om een grote vlek gaat waarbij je kleding doordrenkt is van de inkt. In dit artikel behandelen we een aantal tips over hoe je balpen vlekken kan verwijderen.

Balpen vlekken verwijderen met sterke middelen

Balpen vlekken kan je het gemakkelijkste verwijderen door de inktvlek te deppen met alcohol, spiritus, terpentine of wasbenzine. Meestal krijg je de vlek daarmee niet helemaal weg, maar hierna is een normale wasbeurt voldoende om hem er helemaal uit te krijgen. Let wel goed op dat je deze middelen niet gebruikt bij delicate stoffen zoals linnen. Voor dit soort stoffen kan je beter een alternatieve methode gebruiken.

Zorg er in ieder geval voor dat je het kledingstuk niet mee wast met de andere was voordat de vlek eruit is. De inkt laat in de wasmachine los, maar nestelt zich vervolgens in al je andere kleding. Voor je het weet zijn al je kledingstukken blauw. Niet wassen, voordat de vlek weg is dus!

Alternatieve methode om balpen vlekken te verwijderen

Vlekken op delicate stoffen kan je het beste naar de stomerij brengen. Deze zullen met een speciaal middel behandelt worden en dat kan je het beste door een stomerij laten doen. Er zijn wel een aantal alternatieve methodes die je kan gebruiken. Let wel op dat deze methodes op eigen risico zijn.

Een alternatieve methode is bijvoorbeeld het deppen van de balpen vlek met karnemelk. Dit werkt alleen op witte kleding. Karnemelk zorgt er namelijk voor dat je kleding witter wordt. Na het deppen spoel je de vlek uit met koud water. Karnemelk is overigens ook te gebruiken bij gele vlekken op je kleding.

Voor balpen vlekken kan je ook proberen om het kledingstuk een tijdje in de gewone melk te leggen. Melk trekt de balpen vlek er meestal wel uit. Daarna weer gewoon wassen.

Heel veel succes!

5 reacties

 • maya schrijft op zondag 2 november 2014 om 11:35:

  Misschien is het ook handig om erbij te zetten hoe je de middelen aan moet brengen op het kledingstuk

 • Mariette schrijft op maandag 18 januari 2016 om 17:09:

  Pen is mee gewassen. Daarna inkt vlek behandelt met citin balpoint. Ging er niet uit. puur erop en in was. Ging er ook niet uit.
  Dus wat als de broek met inktvlek al gewassen is?

 • claudine schrijft op vrijdag 3 februari 2017 om 20:16:

  inktvlek van uni-ball eye fine (mitsubishi pencil. Al naar nieuwkuis gedaan maar vlek is niet weg. Wat nu, kan iemand me helpen?

 • Jan schrijft op maandag 22 mei 2017 om 15:10:

  Karnemelk werkt heel goed

  • Kristien schrijft op vrijdag 16 juni 2017 om 07:55:

   Ook op gekleurde stof?Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!