Dekbedovertrek wassen

Een dekbedovertrek wassen is in principe niet heel anders dan het wassen van andere kleding. Toch krijgen we hier nogal eens vragen over binnen. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het wassen van een dekbedovertrek.

Dekbedovertrek wassen doe je binnenstebuiten!

Bij een dekbedovertrek, maar ook bij kussenslopen is het belangrijk om ze binnenstebuiten te wassen. Dit zorgt ervoor dat de kleur van je dekbedovertrek beter behouden wordt. Als je dit niet doet, loop je het risico dat de kleuren vaal worden.

Voor het type wasprogramma kan je het beste op het waslabel kijken. Meestal is het zo dat je een donker of gekleurd dekbedovertrek op 40 graden kan wassen en een witte dekbedovertrek op 60 graden.

Pas bij het wassen goed op dat je het dekbedovertrek niet met teveel wasmiddel wast. Dit laat vlekken achter op je dekbedovertrek. Kijk voor de dosering goed op de verpakking van het wasmiddel.

Een kreukherstellend of fijn wasprogramma zijn voor een dekbedovertrek de beste keuze. De droger kan je beter niet gebruiken, want de meeste dekbedovertrekken zullen daar van krimpen. Je kan een dekbedovertrek het beste binnenstebuiten te drogen hangen.

Door deze tips te gebruiken zorg je ervoor dat je dekbedovertrek ook voor de langere termijn goed blijft.

7 reacties

 • johanna Schepers schrijft op zaterdag 28 december 2013 om 12:28:

  Is er een verklaring voor het verschijnsel dat wasgoed tijdens het wassen in de wasmachine allemaal in een dekbedovertrek terecht komt? Dus alle was bij elkaar in een overtrek. Hoe kan dit?

  VrGr,

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op zondag 29 december 2013 om 10:00:

   Hoi Johanna,

   Tijdens het roteren van de wasmachine wordt het wasgoed flink door elkaar gehusseld. Omdat een dekbedovertrek meestal een grote opening heeft, is het een kwestie van tijd voordat er vanzelf ander wasgoed invalt tijdens het roteren. Het wasgoed maakt een paar duizend rondjes per wasbeurt en het hoeft maar 1 keer goed in de opening te vallen. Als het er eenmaal in zit, komt het er nooit meer uit en raakt je andere wasgoed verstrikt in de dekbedovertrek. In negen van de tien gevallen eindigt op die manier al je wasgoed in je dekbedovertrek, tenzij je de opening dicht knoopt of op een andere manier dichthoudt.

   Geeft dat voldoende antwoord op je vraag?

   • Pascale schrijft op vrijdag 23 januari 2015 om 10:07:

    Om wasgoed in het de dekbedovertrek te vermijden gebruik ik een kapotte panty of veters om de opening te sluiten. Werkt super.

 • martin schrijft op woensdag 2 april 2014 om 22:13:

  hoi Johanna eerst je dekbed overtrekken uit kloppen dan wassen mailme

 • Astrid schrijft op donderdag 7 juli 2016 om 19:54:

  Hoi, heb pas een ivoor kleurig dekbedovertrek gekocht apart gewassen met ariel voor de witte was..na het wassen was mijn overtrek en 1 kussensloop verkleurd naar wit..het was een vrij duur overtrek van bijna 200 euro ..daar ik wel vaker kleding was wat niet helemaal wit is en ook niet van kleur veranderd zou dit toch niet mogen..

  Mvg Astrid

  • Dtim schrijft op woensdag 27 juli 2016 om 13:55:

   Volgens mij zit er in wasmiddel voor witte was bleekmiddel dus dan heb je natuurlijk kans dat het wit wordt. En het ene stofje/materiaal zal wel sneller wit worden dan het andere.

 • ietje schrijft op zondag 7 augustus 2016 om 09:20:

  ja als je het met wit wasmiddel met bleekmiddel wast wordt het lichter of witter als je gekleurde was wast met wasmiddel met bleekmiddel worden de kleuren ook fletser.
  Doe het zonder met bleekmiddel ,iets wat de kleur moet houden !!Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!