Fruitvliegjes bestrijden

Niets is zo vervelend als fruitvliegjes in huis. Als je rottend fruit in huis hebt, dan barst het al snel van de fruitvliegjes. Waar komen die beestjes toch vandaan en wat kan je er tegen doen? In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe kan ik het beste fruitvliegjes bestrijden in huis?

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Als fruit gaat rotten, trekt dit fruitvliegjes aan. De meeste mensen denken dat de eitjes van fruitvliegjes al in het fruit zitten en dat deze uitkomen zodra het fruit gaat rotten. In werkelijkheid komen de fruitvliegjes van buiten. Fruitvliegjes hebben een zeer goede neus en ruiken het fruit vaak al van grote afstand. Ze gaan dan op zoek naar een manier om binnen te komen. In ieder huis zit wel ergens een kier, dus een ingang is meestal snel gevonden. Vervolgens leggen de fruitvliegjes soms tot wel 500 eitjes tegelijk. Binnen 30 uur kunnen deze eitjes uitkomen en voor je het weet wemelt het van de vliegjes in huis. Hoe warmer het is, hoe sneller fruitvliegjes zich voortplanten. Vooral in de zomer heb je daarom veel last van deze beestjes.

Fruitvliegjes voorkomen door op te ruimen

Het beste is natuurlijk altijd om te voorkomen dat fruitvliegjes in je huis terecht komen. De meest voor de hand liggende tip is om fruit op tijd op te ruimen. Fruitvliegjes komen af op de geur van rottend fruit. Bewaar fruit daarom niet te lang in huis. Gooi bananenschillen en klokhuizen direct in de vuilnisbak en zorg dat je deze goed afsluit zodat de geur van het fruit zich niet verspreid. Het kan ook helpen om fruit in een klein plastic zakje te doen en het zakje goed dicht te knopen voordat je het fruit weg gooit. Zo blijft de geur in het zakje hangen.

Het maakt voor fruitvliegjes niet uit hoeveel fruit er ligt. Een klein stukje aardbei op je bord is al voldoende. Zorg daarom ook dat je op tijd de afwas doet, zodat er geen fruitresten in huis te vinden zijn.

Fruitvliegjes in alcohol

Fruitvliegjes worden aangetrokken door gist. Dat ontstaat onder andere door rottend fruit, maar gist zit ook in alcohol. Vooral bier en rode wijn bevatten veel gist. Zorg dus dat je glazen bier en rode wijn niet te lang laat staan.

Fruitvliegjes bestrijden door ze te vangen

Heb je al last van fruitvliegjes in huis? Zorg dan eerst dat je al het rottende fruit uit je huis haalt voordat je begint met bestrijden. Als het fruit in je huis blijft liggen, dan is het dweilen met de kraan open. Als je al het fruit hebt weggewerkt, dan kan je het beste fruitvliegjes bestrijden door ze te vangen. Daar zijn verschillende methoden voor.

Fruitvliegjes val kopen
Er zijn verschillende fruitvliegjes vallen te koop die je kunt inzetten om de fruitvliegjes te vangen. Deze vallen verspreiden een geur die de fruitvliegjes aantrekt en vangt ze vervolgens door middel van een plakstrip. Sommige vallen zijn nog slimmer. Die gebruiken de geur om de vliegjes zodanig in de war te maken dat ze de weg uit de val niet meer kunnen vinden. Fruitvliegjes vallen kan je kopen bij winkels zoals Blokker.

Zelf een val maken
Leg een stuk rijp fruit in een schaal, zoals bijvoorbeeld een banenschil en span hier strak doorzichtig folie overheen. Prik vervolgens hele kleine gaatjes in het folie. De fruitvliegjes zullen zich aangetrokken voelen tot de banenschil. Door hun neus te volgen weten ze het gat in de schaal te vinden. Omdat er buiten de schaal niets is dat de fruitvliegjes aantrekt, zullen ze niet meer naar buiten kunnen.

Fruitvliegjes bestrijden met zijn allen

Heb jij nog goede tips om fruitvliegjes te bestrijden? Dan is jouw input van harte welkom! deel je ervaringen in een reactie onderaan dit bericht!

9 reacties

 • ronald (nvt) schrijft op maandag 5 augustus 2013 om 07:10:

  De goede oplossing is gewoon la faras kopen bij de lokale ruitersportzaak.
  Kost wel iets maar 100% garantie.
  Al kun je met een halve liter toch wel redenlijk lang.
  En lekker weer de tuindeuren open
  De rest van de tips vond ik zelf slecht werken

 • Katie schrijft op zaterdag 16 augustus 2014 om 13:32:

  Ipv een stukje plastic folie over het glas, kan je beter trechter (met een heel klein gaatje aan het uiteinde) rollen van een A4tje en deze in een glas met een stuk fruit zetten. Zo kunnen de vliegjes er zelf in en niet meer maar kan je ze later wel buiten weer makkelijker vrijlaten.

  (de trechter hoef je er alleen maar in te zetten, wat minder werk is dan weer folie te spannen)

  NB: Houd het ajb diervriendelijk, en geef de fruitvliegjes regelmatig de vrijheid…. maar dan wel buiten :o))

  • Danielle schrijft op donderdag 11 september 2014 om 16:07:

   Als je ze buiten vrij laat, Katie, komen ze toch meteen weer terug?

 • Juul schrijft op dinsdag 26 augustus 2014 om 10:34:

  Da’s een goeie, Katie! Was op zoek naar een diervriendelijke methode, nu dus gevonden.

 • Danielle schrijft op donderdag 11 september 2014 om 13:26:

  Fruitvliegjes komen niet alleen op (rottend) fruit af. Ze zijn ook gek op bijvorbeeld wijn, spiritus en limonade.
  Er is niet tegenop te vangen!

 • eri schrijft op maandag 27 oktober 2014 om 22:12:

  ik heb in die periode standaard de stofzuiger in de buurt staan en zuig ze daarmee op. dat overleven ze ook niet en je kunt ze heel gemakkelijk vangen.

 • Conny schrijft op zaterdag 1 november 2014 om 15:42:

  De bekende elektrische vliegenmepper werkt ook zeer effectief, aangezien de fruitvliegjes traag wegvliegen. Helaas niet diervriendelijk!

 • Mast schrijft op donderdag 6 november 2014 om 11:19:

  Koop een klein flesje rode wijn (1/4 l) Drink de wijn lekker op. Giet daarna een bodempje goedkope wijn in het flesje. Zet het flesje in een hoekje van je aanrecht of op je vensterbank. Al snel zullen er heel veel fruitvlliegjes in de wijn ronddrijven. Die vliegen dus niet meer door je keuken. Af en toe ververs je de wijn. Ik ga er vanuit dat de vlliegjes een vrolijke dood sterven.

 • Irene schrijft op dinsdag 24 februari 2015 om 22:29:

  Ik las ooit een tip die super werkt.
  Ik vul een glas of beker met 1/2 appelsap( limo of ander sap kan ook) , 1/2azijn en 1 druppel afwasmiddel. Dit zet ik naast de fruitschaal waar ze toch al rondvliegen. Succes verzekerd!!!!Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!