Hoe kan ik het beste de WC schoonmaken?

De WC schoonmaken is niet bepaald het meest ideale onderdeel van het huishouden. Het is wel belangrijk om je toilet goed schoon te maken, want dit is de plek waar de meeste bacteriën zitten. In dit artikel geven we je in een stappenplan antwoord op de vraag: hoe kan ik het beste de wc schoonmaken?

Stappenplan schoonmaken WC

Stap 1: doortrekken en schrobben
Je begint met het doortrekken van de wc. Gooi vervolgens een scheutje wc-reiniger in de pot. Gebruik vervolgens je wc-borstel om de pot kort te schrobben. Laat vervolgens de wc-borstel in de pot staan terwijl je door gaat met de volgende stappen.

Stap 2: fonteintje en de kraan
Gebruik allesreiniger (bij voorkeur spray) om het fonteintje en de kraan schoon te maken. Je kan deze afnemen met een wc-papiertje. Door wc-papier te gebruiken en dit na elk onderdeel weg te gooien, voorkom je dat je bacteriën verplaatst door de wc. Het gebruik van een doekje is onhygiënisch. Gebruik vervolgens ook de allesreiniger om de spoelbak en het lichtknopje van de douche schoon te maken. Ook deze veeg je af met een wc-papiertje om het droog te maken.

Stap 3: de wc bril en het deksel
Trek eerst de wc nog een keer door terwijl de borstel nog in de pot staat. Dit zorgt ervoor dat de borstel ook gereinigd wordt. Haal de borstel er vervolgens uit en maak het deksel en de wc-bril schoon met allesreiniger.
ook dit neem je af met wc-papier. Het wc-papier kan daarna in de pot. Je doet dus nog niet de rand van de wc, alleen de bril en het deksel

Stap 4: de tegels en buitenkant van de pot
Gebruik vervolgens de allesreiniger spray voor de buitenkant van de wc pot en de tegels achter de wc pot. Zorg er ook voor dat e de scharnieren van de pot meeneemt, want hier kan ook veel vuil in zitten. Neem deze vervolgens ook weer af met wc-papier.

Stap 5: de spoelknop
De spoelknop doe je als laatste onderdeel van de buitenkant. Ook hier sprayen met allesreiniger en afnemen met wc-papier.

Stap 6: de rand van de wc
Zet de bril omhoog en spray de rand van de wc. Vervolgens ook met wc-papier afnemen, wc-papier in de pot en doortrekken.

Stap 7: de vloer
Vervolgens maak de vloer schoon met allesreiniger. Ook deze maak je schoon met wc-papier.

Stap 8: de deurkruk
Ook hier: sprayen en schoonmaken met wc-papier.

Dat is alles. Dit is de meest hygienische manier om je wc schoon te maken.

Overige Tips

Wc borstel
Het is ook belangrijk om de wc-borstel goed schoon te maken. Dit kan je elke drie maanden doen in een heet sopje. Als je dit netjes elke drie maanden doet, kan je ruim een jaar met je wc-borstel doen.

Kalkaanslag
Als de waterhardheid van je leidingwater hoog is, dan krijg je snel kalkaanslag op je wc. Hier kunnen zich bacterien achter gaan nestelen en dan wordt het een smerige bende. Het is daarom aanbevolen om de pot elke week of eens in de twee weken te ontkalken. Dit kan met een ontkalkingstablet, maar ook door de wc pot een nachtje in het schoonmaakazijn te zetten.

9 reacties

 • Bart schrijft op zaterdag 31 augustus 2013 om 15:48:

  Wc-papiertjes gebruiken met water en allesreiniger is verre van ideaal. De papiertjes scheuren steeds. Misschien werkt het met spray wel goed.

 • Mitchel schrijft op zaterdag 12 oktober 2013 om 21:14:

  Je kan het beste dan nog een stuk keukenrol gebruiken. Dat werkt ook nog absorberend.

  • Maurice schrijft op maandag 14 oktober 2013 om 10:51:

   @ Mitchel: Het papier van de keukenrol zou ik maar niet in de WC gooien, want dan kan je afvoer verstoppen.

 • Dirk schrijft op vrijdag 2 januari 2015 om 00:19:

  Ik hoor vaak dat de meeste bacterien juist niet op je WC maar op je toetsenbord zitten (ik heb ze niet nageteld). Duurt wel dagen/weken voordat-ie goed droog is en ’t weer doet.
  Ik ben nu zeer benieuwd naar mijn gitaar.

 • rokjes en truitjes schrijft op zondag 11 januari 2015 om 23:37:

  vergeet je wegwerp huishoudhandschoenen niet . en het wcpaier houdertje en het toilet emmertje
  hygienischer volgorde is:
  spiegel,
  fontijntje
  tegels op de muur,
  deur posten,
  deur zelf
  deur klinken .
  wcpapierhouder
  toiletemmer legen en schoonmaken
  daarna pas de pot. ook die van buiten naar binnen anders smeer je alle bacterien rond. het kan geen kwaad om voor je alles doet met een wc reiniger in de pot en onder de randen van je pot te spuiten. voor je de rest doet. maar zorg dat je huishoudhandschoenen niet de pot aanraken als je dat doet.
  succes

 • Jochum schrijft op vrijdag 20 november 2015 om 13:45:

  van te voren je wc of douche ff stof zuigen ( niet de douche cabine) scheelt weer met dwijlen of afnemen.

 • T.Huisman schrijft op vrijdag 1 januari 2016 om 15:48:

  Na dat je naar het toilet bent geweest kun je maar beter je handen wassen. Dit vergeten sommigen wel eens. Vooral als zij met voedsel werken en in de horeca heb ik wel eens van poepbacterien gehoord en dit zou komen omdat mensen hun handen niet hebben gewassen na toiletbezoek. Dan zitten die bacterien in het voedsel. Ik hoop maar dat men deze hygienemaatregelen strikt na leeft. Vooral in de horeca. Ook voor zich zelf. Een vies idee poepbacterien.

 • Ilse Bruintjes schrijft op dinsdag 23 februari 2016 om 17:18:

  Hallo ik ben Ilse en heb een vraag hoe krijg je kalk van je wcbril af?

  Gr Ilse

  • henk schrijft op woensdag 12 oktober 2016 om 09:10:

   beste ilse bruintjes
   dit krijg je eraf met ontkalkerLaat een reactie achter

*

Tips via Facebook!