Hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen uit de badkamer?

Zwarte schimmel ontstaat vaak op vochtige plekken. De badkamer, de keuken en de ruimte waar was te drogen hangt zijn vaak gevoelig voor schimmelvorming. Langzaam ontstaat er een zwarte aanslag op de muren die zich stap voor stap uitbreid. Er zijn diverse zaken die je kan doen tegen zwarte schimmel. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen uit de badkamer?

Zwarte schimmel voorkomen

Het beste is natuurlijk altijd om zwarte schimmel te voorkomen. Zwarte schimmel in huis is bijzonder ongezond. In extreme gevallen kan de schimmel overslaan op je longen en dit kan leiden tot ziekte. Ventilatie is de beste en meest eenvoudige oplossing om zwarte schimmel te voorkomen. Zwarte schimmel ontstaat op plekken waar vocht niet weg kan komen. In de badkamer kan je bijvoorbeeld een elektrische ventilator inbouwen, een raampje open zetten of de deur op een kier houden zodat het vocht kan ontsnappen.

Een andere optie is vochtvreters, al zijn die minder effectief in ruimtes waar veel vocht ontstaat, zoals de badkamer.

Hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen?

Er zijn verschillende oplossingen tegen zwarte schimmel. We behandelen in dit artikel de meest effectieve oplossing om zwarte schimmel te verwijderen.

Bleekwater
Bleekwater is een effectief middel tegen zwarte schimmel. Meng wat bleekwater met kraanwater in een spuitfles. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een lege fles schoonmaakmiddel met spuitstuk of een plantensproeier. De verhouding is ongeveer 3/4e bleekwater en 1/4e water. Zorg in ieder geval dat ruim meer dan de helft bleekwater is.

Spuit dit mengsel op de plekken waar de zwarte schimmel zit. Je hoeft dit niet af te doen met een doek. Opspuiten is voldoende. Herhaal dit een paar dagen achter elkaar en je zal zien dat de zwarte schimmel langzaam weg trekt.

Dit betekent niet dat het niet meer terugkomt. Hou de gevoelige plekken dus goed in de gaten. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter je de schimmel er af krijgt.

Speciale anti-schimmel middelen
Zwarte schimmel verwijderen is een veelvoorkomend probleem en daar hebben de bedrijven natuurlijk slim op ingespeeld. Er zijn dan ook diverse kant-en-klare middelen te koop in de winkel tegen zwarte schimmel. De effectiviteit hiervan wisselt nogal. Dit heeft te maken met de meng verhoudingen in de kant-en-klare middelen. Hoe heftiger de schimmel, hoe sterker het middel moet zijn. Zelf samenstellen door middel van bovenstaande tips is daarom meestal effectiever, want dan kan je een beetje spelen met de verhoudingen. Dan kom je er vanzelf achter wat het beste werkt.

We wensen je veel succes!

4 reacties

 • Nel schrijft op woensdag 5 november 2014 om 22:07:

  Vorig jaar heb ik alle voegen 1 keer goed schoongemaakt en alle voegen met voegcoating afgewerkt. Vanaf dat moment heb ik geen schimmel meer gehad en zijn de tegels zeer eenvoudig schoon te houden.

  • Tine schrijft op zondag 24 april 2016 om 16:18:

   hallo Nel, waar heb je de voegcoating gekocht? welk merk?

 • mriek schrijft op vrijdag 25 december 2015 om 16:14:

  ik zie nylon/plastic douche gordijnen vaak met schimmelranden aan de onderkant, omdat ze niet gedroogd worden, het raam niet open of, de deur.
  ik heb ze in de wasmachine gestopt en op 30 gewassen, geen resultaat. nieuwe gekocht maar bij onze jongeren in huis, weer hetzelfde probleem !

  • Ifb schrijft op zondag 11 september 2016 om 01:29:

   Met soda gaat dat er wel goed af, ook van de voegen trouwens.
   Neem een 1/2 emmer water met een theekop soda erin en laat de onderkant van je douchegordijn daar een nachtje in weken.Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!