Hoe moet ik mijn wasmachine ontkalken?

Hoe harder het water, hoe meer kalkvorming je krijgt in je wasmachine. We hebben al eerder een artikel geschreven over waterhardheid (klik hier). Als je in een regio woont met hard water is het dan ook belangrijk om je wasmachine op regelmatige basis te ontkalken. In dit artikel kijken we hoe je dat het beste kan doen.

Wasmachine ontkalken met waterontharderk

Er zijn allerlei middelen te koop die kalkvorming kunnen voorkomen. Deze zogeheten waterontharders zorgen ervoor dat de waterhardheid afneemt. Je kan deze middelen kopen in poedervorm, vloeibaar of in tablet vorm. Deze doe je bij iedere wasbeurt in de wasmachine en klaar is kees. Calgon is bijvoorbeeld een van de bekendere merken die je ongetwijfeld kent van de televisie en radio. Dit is wel een relatief dure oplossing, want deze middeltjes zijn niet goedkoop.

Wasmachine ontkalken met schoonmaakazijn

Een andere oplossing om je wasmachine te ontkalken is het gebruik van schoonmaakazijn. Draai daarvoor eens in 1/1.5 maand een lege was op 95 graden. Voeg daar een beetje schoonmaakazijn bij en dat zou voldoende moeten zijn. Deze methode is een stuk goedkoper dan het gebruik van waterverzachtende middelen zoals Calgon.

Kalkvorming voorkomen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat er kalk vormt in je wasmachine. Kalk gaat meestal zitten op het verwarmingselement van je wasmachine, dat is het onderdeel dat ervoor zorgt dat het water warm wordt. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe meer moeite je wasmachine heeft met het verwarmen van het water. Dit kost niet alleen extra stroom, maar zorgt er ook voor dat het verwarmingselement na verloop van tijd stuk kan gaan. Dat kost je een nieuwe wasmachine. Zit er veel kalk in het water, voer bovenstaande acties dan ook preventief uit. Gebruik Calgon bij iedere wasbeurt of draai iedere maand een lege 95 graden wasbeurt met schoonmaakazijn.

We wensen je veel succes!

Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!