Hoe reinig ik kleding die ik niet mag wassen?

Zo nu en dan krijgen we op de redactie ook vragen binnen van website bezoekers. Dit keer ging het over het reinigen van een shirt met een bijzonder teken in het waslabel.


Vraag: ‘Hoe kan ik een kledingstuk van 100% zijde reinigen/wassen als er in het kledingstuk het volgende symbool staat vermeld: een kruis door de wastobbe. Volgens mij betekent dit niet geschikt voor wassen? Ook heb ik een kledingstuk waarin daarnaast op het label ook nog de tekst “do not steam” staat. Daarnaast zie ik in het ene kledingstuk de letter P op het label. Op het andere kledingstuk staat ook de letter P, maar dan met een streepje eronder.

Help mij, want hoe kan ik nu in hemelsnaam het kledingstuk. Schoonmaken/wassen/reinigen?’


Antwoord: De letter P betekent dat het alleen chemisch gereinigd kan worden. Dit is een instructie voor de stomerij. Beide kledingstukken kan je dus alleen in de stomerij laten reinigen. Ze stomen je kleding dan niet, maar zorgen dat de juiste chemicali├źn worden gebruikt om de vlekken eruit te krijgen.

Als je elke keer naar de stomerij moet, wordt het natuurlijk wel een dure bedoening. Je kan de gok nemen om het toch zelf te wassen. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat dit je T-shirt ook kan verpesten. De beste methode is altijd de stomerij. Mocht je de gok durven wagen dan kan je dat als volgt doen. Voor een T-shirt van zijde kan je dat het beste met een handwas doen en dan een fijnwasmiddel gebruiken. Laat het T-shirt alleen weken, dus niet gaan wrijven of uitwringen of iets dergelijks. Belangrijk is dat je hem ook niet centrifugeert maar te drogen legt. Niet ophangen dus, maar op een handdoek leggen. Kortom, heel voorzichtig allemaal, dan heb je een redelijke kans dat het er weer goed uitkomt.

Succes!

Heb jij ook vragen over het wassen/reinigen van kleding? Stel ze dan onderaan dit bericht.

5 reacties

 • Jeannelle schrijft op dinsdag 10 december 2013 om 17:35:

  Ik heb een fatsuit en die stinkt naar zweet hoe kan ik hem wassen want in het kaartje staat handwas maar daar begin ik niet aan

 • Redactie (was-tips.nl) schrijft op dinsdag 10 december 2013 om 21:51:

  Beste Jeannelle,

  Ik ben bang dat je geen andere keus hebt. Met de handwas heb je de minste kans om je fatsuit goed te houden.

  Als je het echt niet ziet zitten, kan je hem als alternatief op 30 graden met het wolwas programma proberen te wassen in de wasmachine. Zorg dan wel dat je hem niet laat centrifugeren, maar te drogen legt (niet hangen, maar neerleggen op een handdoek of iets dergelijks). Dit is wel wat risicovol, want een fatsuit is niet gemaakt voor de wasmachine. Je loopt hierbij de kans dat hij krimpt of beschadigt. Beste is altijd om de instructies te volgen, alles wat daarvan afwijkt is op eigen risico.

  succes!

 • gerdy staub schrijft op vrijdag 28 februari 2014 om 14:26:

  Beste,

  ik heb een mooie trui gekocht niet op de label gelet natuurlijk, staat een kruis door het wastonnetje, hoe kan ik deze trui toch reinigen? buiten hangen maar moet toch ook een door een lekker sopje.

  groetjes

 • Christien schrijft op vrijdag 12 februari 2016 om 23:41:

  In mijn nieuwe bloes zitten vlekken van rode pastasaus maar op het wasvoorschrift staat dat je het artikel niet mag wassen. Wat nu? Wie heeft er tips.

 • Nancy C. schrijft op zaterdag 13 mei 2017 om 17:13:

  Hoe reinig ik een vette jas kraag?Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!