Inktvlekken verwijderen uit je kleding

Inktvlekken zijn gemaakt voor je er erg in hebt. Een lekke pen in je borstzak, per ongeluk een pen mee wassen in de wasmachine of gewoon een uitschieter waardoor een vlek of streep ontstaat. Hoe kan je een inktvlek verwijderen uit je kleding? Lees het in dit artikel of bekijk de video!

Video met instructies over hoe je inktvlekken kan verwijderen uit kleding

Kleine inktvlekken

Met kleine inktvlekken bedoelen we eigenlijk vooral vlekken die niet diep doorgedrongen zijn in je kleding. Denk aan kleine spetters of kleine inktstrepen. Een lekkende balpen in een borstzak valt bijvoorbeeld onder grote inktvlekken. Kleine inktvlekken kan je het gemakkelijkste verwijderen door de inktvlek te deppen met alcohol, spiritus, terpentine of wasbenzine. Meestal krijg je de vlek daarmee niet helemaal weg, maar hierna is een normale wasbeurt voldoende om hem er helemaal uit te krijgen.

Grote inktvlekken

Heb je een grote vlek die flink is doorgedrongen in je kleding, dan is het extra belangrijk dat je de vlek zo klein mogelijk maakt voordat je het kledingstuk opnieuw wast. Als er teveel inkt achterblijft en je doet het kledingstuk in de wasmachine, dan is alles blauw als je hem er uit haalt.

Gaat het om witte kleding, dan is het aan te bevelen om het kledingstuk te wassen met een ontkleurend middel.

Andere methodes om inktvlekken te verwijderen

Een alternatieve methode is het deppen van de vlek met karnemelk. Karnemelk zorgt er namelijk voor dat je kleding witter wordt. Ook hierna geldt, op de normale manier wassen, bij voorkeur met biologisch wasmiddel. Karnemelk is overigens ook te gebruiken bij gele vlekken op je kleding.

Voor balpenvlekken kan je ook proberen om het kledingstuk een tijdje in de melk te leggen. Melk trekt de balpen vlek er meestal wel uit. Daarna weer gewoon wassen.

15 reacties

 • Tiny (Nvt) schrijft op dinsdag 9 juli 2013 om 09:08:

  Ik krijg de vlek er niet uit. Misschien komt het omdat ik hem eerst gewoon heb gewassen?

 • Roberta schrijft op donderdag 6 februari 2014 om 19:29:

  Mijn kleiinzoon heeft een pen in zijn broezak laten zitten.. De broek is in de was gegaan , gevolg flinke vlek aan de voorkant vd spijkerbroek maar vooral uitgelopen inkt aan de binnenkant v d broekzak. Ik heb alles weg gekregen: depmet brandspiritus op een doek de vlek aan de voorkant, maar vergeet niet een oude opgevouwen doek of flinke dot keukenpapier aan de binnenkant te leggen, hierin wordt de inkt opgenomen. Dep herhaaldelijk met de spiritus tot de inkt niet meer afgeeft. Vergeet niet de bininzak ook zo te behandelen. Dan direct in de wasmachine op 40’C en…….weg inktvlek!MMp

 • Redactie (was-tips.nl) schrijft op donderdag 6 februari 2014 om 22:16:

  Bedankt voor de tip Roberta, super dat je je ervaringen deelt, dan hebben anderen er ook wat aan.

 • Leny schrijft op zaterdag 21 juni 2014 om 19:55:

  Ik heb een wit colbert gekocht en bij thuiskomst zat er op Mijn colbert een pennenstreep! Later bleek dat de medewerker tussen mijn kledingstukken “per ongeluk” een pen had mee gevouwen. Wat kan ik doen? Ik kan terug naar de winkel gaan, maar ik kan eventueel de pennenstreep zelf verwijderen! Wat adviseren jullie mij?

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op zaterdag 21 juni 2014 om 23:15:

   Hoi Leny,

   Een colbert kan je beter niet met de bovenstaande methode schoonmaken. Een colbert (afhankelijk van het type) moet je meestal laten stomen in de stomerij. Dat kost geld en dat is zonde, dus ik zou terug gaan naar de winkel en hem ruilen.

   Als je de bovenstaande methode gebruikt op een colbert, dan kan je de stof beschadigen en dat zou zonde zijn.

   Succes!

 • Machteld schrijft op maandag 23 juni 2014 om 15:48:

  hallo, mijn dochter heeft een knalgeel plissékleedje waarop een streepje balpen getekend is. Ik heb het op handwas in de wasmachine gestoken met vanisch erop, maar het is er niet uit gegaan. Heb je een idee hoe ik dit zou kunnen doen?
  Bedankt

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op maandag 23 juni 2014 om 21:51:

   Hoi Machteld,

   Helaas, met dit soort vlekken heb ik geen ervaring. Misschien dat een van de andere bezoekers je kan helpen? Iemand een antwoord op de vraag van Machteld?

 • marloes schrijft op zaterdag 14 februari 2015 om 12:39:

  Hoi mijn zoon heeft inkt op zijn zalf blouse en als ik het met melk bestrijd gaat dan de kleur weg?

 • Roos schrijft op vrijdag 27 februari 2015 om 02:08:

  Ik heb een vlek op mijn jurk van een oogpotlood of eigenlijk eyeliner. Ik weet niet hoe ik hem eruit moet krijgen, kunnen jullie mij misschien wat tips geven.

  Alvast bedankt voor de moeite,
  Groetjes Roos

 • gea schrijft op vrijdag 27 maart 2015 om 14:38:

  Ik heb een grote inktvlek op mijn broek van een cartridge . Gedompeld in melk en laten intrekken. .. geen resultaat. Steriliserende alcohol geprobeerd….geen resultaat … spiritus….geen resultaat… help!

 • mieke schrijft op dinsdag 28 juli 2015 om 11:23:

  hallo,

  mijn man heeft een balpen in zijn broekzak laten zitten. de broek is in de wasmachine en daarna in de droger beland.
  de vlekken zitten niet alleen op de broek maar ook op andere kledingstukken.
  hoe krijg ik het beste deze vlekken weg?

 • Djael schrijft op zondag 20 december 2015 om 23:57:

  Hi! Ik heb een lichtblauwe kenzo trui een x gedragen met een leren jasje. En het regende toen zo hard dat de binnen kant af gaf op mijn trui😓 Tot dus ver zegt iedereen dat het onmogelijk om hem weer schoon te krijgen maar heeft iemand nog tips? Het was mijn favorite trui!

 • Elise schrijft op zaterdag 17 juni 2017 om 11:10:

  Ik doe stage verpleegkunde en heb blijkbaar een pen laten zitten in een van de pakken. (witte). Met gevolg dat ik dus blauwe plekken heb.
  Wie kan me zo snel mogelijk helpen?
  Ik heb mijn pak maandag nodig voor praktijkexamen,….

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op maandag 19 juni 2017 om 07:33:

   Hoi Elise,

   Heb je de tips op deze pagina al geprobeerd? Hielp dat niet? Vanuit ons geen aanvullende tips helaas. Als je het er niet uit krijgt dan zou je een stomerij kunnen vragen of zij iets voor je kunnen doen. Succes!

 • Natasja schrijft op donderdag 23 november 2017 om 16:28:

  Bij het verwisselen van een toner zijn er vlekken zwarte toner op mijn kleding beland. Heb deze op 30 graden gewassen met speciaal vlekkenspul voor inkt van Dylon (2x inmiddels). Vlekken zijn er helaas niet uitgegaan. Wat kan ik nu nog proberen?Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!