Koffievlekken verwijderen

Een lekker bakje koffie ’s ochtends, het standaard ochtend ritueel voor veel mensen. Maar in een slaperige bui wil het nog wel eens voorkomen dat je koffie morst op je kleding. Geen paniek, die vlekken krijg je er over het algemeen goed uit. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe kan ik het beste koffievlekken verwijderen uit kleding?.

Video waarin we koffievlekken verwijderen uit kleding

Koffievlekken verwijderen uit kleding met lauw water

Net als bij andere vlekken is het ook hier belangrijk om snel actie te ondernemen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de koffievlekken te verwijderen.

Koffievlekken behandel je door het kledingstuk eerst te laten weken in een emmer met lauw water. In sommige gevallen is dat al genoeg om de koffievlek te verwijderen. Blijft er nog wat koffie over, dan wrijf je vervolgens de vlek in met vloeibaar wasmiddel of met een vlekken verwijderaar. Daarna was je het kledingstuk mee met de normale was.

Oudere koffievlekken verwijderen

Als het een oudere vlek is, dan is het verstandig om de vlek eerst een half uur te behandelen met glycerine. Glycerine is een chemisch product dat je online kunt bestellen of kan kopen bij een drogisterij.

Let bij koffievlekken op wollen kleding en andere delicate middelen zoals zijde op dat je deze behandelt zoals voorgeschreven staat op het waslabel. Niet alle kleding mag in de wasmachine en op zijde kleding kan je beter niet te hard wrijven.

We wensen je veel succes! Indien je zelf aanvullende tips hebt of andere methodes gebruikt die ook goed werken, laat deze tips dan achter in een reactie onderaan dit bericht. Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken!

19 reacties

 • Suzan schrijft op woensdag 19 juni 2013 om 09:58:

  Volgens mij maakt zwarte koffie geen vlek. Ik denk dat het de koffiemelk is die een vlek achterlaat.

 • Redactie (was-tips.nl) schrijft op woensdag 19 juni 2013 om 17:47:

  Beste Suzan,

  Bedankt voor je suggestie. Zwarte koffie maakt wel degelijk een vlek in je kleding zoals je ook kan zien in het filmpje. Gelukkig is de vlek niet blijvend en krijg je hem er gemakkelijk uit. Het klopt wel wat je zegt over koffiemelk, dit is net wat andere materie en zorgt dus ook voor een ander soort vlek. Koffiemelk vlekken verwijderen doe je wel op exact dezelfde manier. Uitspoelen, handwas en als het nodig is nog wassen in de wasmachine. Bovenstaande tips gaan dus eigenlijk op voor beide soorten vlekken.

  Mocht je zelf andere ervaringen hebben horen we het natuurlijk graag, want over vlekken raak je nooit uitgeleerd!

 • Natasja schrijft op zaterdag 27 juli 2013 om 13:22:

  Ja hoor, ik maak de koffiekan schoon en mijn witte broek zit onder de koffievlekken.
  Zwarte koffie maakt wel degelijk bruine vlekken.
  Helaas met wassen er niet uitgegaan, nu kan ik hem denk ik wel weggooien.

 • Denise schrijft op maandag 26 mei 2014 om 13:47:

  Een beetje chloor in een emmer met heet water en daarna de was in en weg is vlek!

  • Boke schrijft op maandag 26 mei 2014 om 21:26:

   Hoi
   Ik heb een oudere vlek in een niet witte broek. Toch maar geen chloor denk ik? Ik probeer morgen glycerine. Jullie horen er nog wel van.

   • Petra schrijft op maandag 26 mei 2014 om 22:42:

    Ik ben benieuwd of het lukt met glycerine!

    • sylvia schrijft op dinsdag 10 mei 2016 om 19:15:

     Hoi ik heb een donker blauwe broek van mijn zoon eerste in een sopje en daarna de vlek (1 hele grote ) met eigenlijk en glycerine ingesmeerd. Dit een half uur laten intrekken en koud uitspoelen. Daarna in de wasmachine. De vlek was weg, terwijl hij na een gewone wasbeurt nog gewoon aanwezig was. Echt fantastisch. Bedankt voor de tip.

     • sylvia schrijft op dinsdag 10 mei 2016 om 19:20:

      Ei geel en glycerine bedoelde ik.

  • lex ruijter schrijft op vrijdag 23 september 2016 om 16:32:

   chloor in heet water. ik heb geleerd dat het bleekmiddel dan snel de vloeistof verlaat, het verdampt razendsnel.

 • Bloem schrijft op maandag 21 juli 2014 om 19:50:

  na 2 keer behandelen met vanish en wassen koffievlekken nog niet weg….
  Maar, wat werkte WEL: steradent gebitsprotese reiniger. Gewoon (goedkoop) te koop bij Etos. 1 tablet in half glas water oplossen,
  en over de vlek gieten. Heb het een half uur laten
  intrekken…ALLES was weg!
  Had deze tabletten ooit gekocht om bruine aanslag van diksap uit kinderflessen te verwijderen.

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op maandag 21 juli 2014 om 21:29:

   Hoi Bloem,

   Heb je dat geprobeerd op een wit of een gekleurd kledingstuk? Volgens mij bleken die gebitsreinigers, dus ik vraag me af of dat ook werkt op gekleurde kleding. Als het bleekt dan beschadigt het de kleur. Heb je dit op een gekleurd kledingstuk gebruikt? Zo ja, dan horen we het graag, want als dit werkt zou het super zijn.

 • BierEnEieren schrijft op dinsdag 11 augustus 2015 om 14:55:

  Bier en eieren mengen en dan kledingstuk erin laten weken. Daarna afspoelen. Velken weg.

 • petra schrijft op dinsdag 15 december 2015 om 14:30:

  Beste redactie, mijn man heeft zeer regelmatig koffievlekken op zijn overhemd: op zijn werk drinkt hij koffie uit een automaat, uit een plastic bekertje met houder. Aan die houders blijft koffie van het overlooprooster hangen, wat dus netjes op zijn overhemd druppelt bij het drinken. Die automatenkoffie is er niet uit te krijgen. Het is al een aantal keer gebeurd dat ik een vlek heb behandeld met: shout, vanish, biotex, vlekkentovenaar, ossengalzeep en nóg was de vlek er niet uit. Wat is het toch voor tuig wat men in die koffie automaten doet? Ik heb zelfs al twee overhemden weg gegooid omdat ik ze niet schoon kreeg.
  Ik hoop op een gouden tip van jullie, want ik word er onderhand wanhopig van. O ja, mijn man wil wel opletten met de kopjes, maar vergeet het steeds.
  Vriendelijke groet,
  Petra

 • Elly schrijft op dinsdag 8 maart 2016 om 21:01:

  Dasty ontvetter erop spuiten en Dan in was machine doen is te koop bij Wibra

  • Tania schrijft op zondag 4 september 2016 om 13:30:

   Al 2 keer geprobeerd met dasty ontvetter maar niet gelukt.

 • Lady schrijft op maandag 25 april 2016 om 09:07:

  Ik heb koffievlekken in een roze shirt eruit gekregen door gelijk met afwasmiddel, lauw water en een oude tandenborstel te wrijven. Niet laten opdrogen. In eerste instantie loopt de vlek uit maar na uitspoelen in lauwwarm water zijn de vlekken weg.

 • geoffrey schrijft op maandag 8 augustus 2016 om 00:24:

  Gister avond in een bar iemand stoot zen kop koffie van de bar helemaal over men witte broek heen… Gewassen met ossengaal zeep maar helaas. . Het is men lievelings broek dus ik gaat de tips van hier allemaal opvolgen morgen om men vlek er uit te krijgen… Jullie horen het!!

 • Koffie met koffie schrijft op vrijdag 26 augustus 2016 om 10:08:

  Koffievlekken los je het makkelijkste op met … Koude koffie!
  Beetje afgekoelde koffie op een doekje doen, deppen en daarna uitspoelen met water of wasmiddel.

 • Desiree schrijft op zondag 2 juli 2017 om 12:21:

  Ik heb een zijden blouse met katoenen stukken kant, ik heb al van alles geprobeerd maar bij het katoenen gedeelte gaat de koffie er niet uit.Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!