Lijmvlekken verwijderen uit kleding

Lijmvlekken verwijderen uit kleding is niet eenvoudig. Lijmvlekken zijn vaak hardnekkig en vragen om een speciale behandeling. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe kan je het beste lijmvlekken verwijderen uit kleding?

Lijmvlekken verwijderen uit kleding door op te lossen

Stop kleding met lijmvlekken nooit zonder voorbehandeling zomaar in de wasmachine. Dat maakt dat de vlek zich hecht aan je kleding en dan krijg je hem er nooit meer uit. Het is belangrijk dat lijmvlekken eerst zo goed mogelijk opgelost worden. Lijmvlekken zijn hardnekkig en moeten daarom meestal een aantal keren behandeld worden voordat het succes oplevert.

Stap 1: Is het een oudere lijmvlek?
Als het om een wat oudere lijmvlek gaat, dan kan je het beste eerst de grotere stukken er voorzichtig afschrapen met een mesje. Pas goed op dat je de kleding niet beschadigt.

Stap 2: Wassen met Aceton
Vervolgens dep je de vlek een aantal keren met Aceton. Aceton is een oplosmiddel dat ook vaak in nagellak remover zit. Als je hier meer over wil weten, klik dan hier voor de Wikipedia uitleg. Heb je geen Aceton in huis? Je kunt dit kopen bij een drogisterij of online bestellen.

Let op, aceton kan je alleen gebruiken op kleding die gemaakt is van natuurlijke materialen. Gebruik dit absoluut niet op synthetische kleding. Synthetisch betekent dat de stof niet van natuurlijk materiaal is gemaakt, zoals Nylon, acryl en dergelijke. Voor kleding die gemaakt is van deze stoffen, sla je deze stap over. Voorbeelden van stoffen die wel natuurlijk zijn, zijn bijvoorbeeld katoen, wol, linnen en zijde.

Stap 3: Het strijkijzer
Vervolgens leg je een stukje keukenrol over de vlek en ga je daar met een heet strijkijzer overheen. De lijm smelt dan en wordt geabsorbeerd door de keukenrol.

Stap 4: Terpentine (optioneel)
Deze stap is optioneel. Als er voor je gevoel nog teveel lijm over blijft, is de volgende stap voor zowel synthetische als natuurlijke stoffen, het behandelen van de kleding met terpentine. Dep de vlek met terpentine. Gebruik hiervoor een keukenrol of een wattenstaafje of iets dat daarop lijkt.

Stap 5: Uitspoelen
Vervolgens spoel je de kleding goed uit om de lijmvlek definitief te verwijderen.

Stap 6: Wasmachine
En nu kan het kledingstuk wel in de wasmachine.

Dit zijn alle stappen die nodig zijn voor het verwijderen van lijmvlekken uit kleding.

Nabehandeling met terpentine is nog steeds nodig, daarna direct goed uitspoelen om beschadiging van je kleding te voorkomen.

22 reacties

 • senna schrijft op dinsdag 18 juni 2013 om 16:50:

  hoe kun je het uit synthetische stof lijm weg halen

 • Redactie (was-tips.nl) schrijft op woensdag 19 juni 2013 om 07:04:

  Beste Senna,

  In principe kan je alle tips op deze pagina gebruiken voor lijmvlekken in synthetische stof, alleen stap 2 kan je beter overslaan omdat Aceton schadelijk is voor je kleding. Maar door het strijkijzer te gebruiken krijg je de vlek er als het goed is ook wel uit.

  Succes!

 • milan schrijft op woensdag 17 juli 2013 om 01:23:

  Perfect het heeft voor mij gewerkt bedankt 🙂

 • Yvonne schrijft op woensdag 5 maart 2014 om 21:58:

  Het vergt even geduld maar het lukt. Top!
  Bij het verhitten het keukenpapier wèl meteen weghalen. Anders blijft het plakken.

 • Herma schrijft op zaterdag 8 maart 2014 om 18:57:

  Ik heb het uit mijn katoen met synthetische stof gekregen door het eerst in te laten weken met inweekwasmiddel en dan met keukenpapier ertussen te strijken. Ik kon het er toen stukje bij beetje af te krabben.

 • m schrijft op zaterdag 10 mei 2014 om 14:17:

  helppppp!!!!!!!!!!!!!!!!
  ik heb van alles geprobeerd de lijm is er wel uit maar je blijft witte plekken op mijn synthetische roze jurk te zien wat moet ik nu doen?

 • Hennen schrijft op zaterdag 26 juli 2014 om 22:15:

  Ik ben zo dom geweest om secondelijn te knoeien op m’n bekleding van m’n auto.. Iemand een idee hoe ik dat eruit lan halen alvast bedankt!

 • bertilia schrijft op maandag 3 november 2014 om 17:30:

  hoe krijg ik secondelijm uit mijn kleren

 • herwin schrijft op zondag 9 november 2014 om 01:42:

  Hallo,

  Er zit lijm op mijn trui.
  77% katoen en 23% polyamide.
  Kan ik deze met aceton behandelen of moet ik deze stap overslaan?
  De trui is blauw wordt de kleur aangetast?

  Groet,
  Herwin

 • jacqueline schrijft op woensdag 21 januari 2015 om 19:11:

  Wist niets van de lijmvlekken dus de kleding gewassen en wat zou ik nu nog kunnen doen?? Ossegal en aceton geprobeerd. Niets.. Weet iemand wat nogsteeds doen???

 • nikki schrijft op vrijdag 13 maart 2015 om 07:45:

  Help! ik heb al eem tijdje textiel lijm in mijn spijkerbroek zitten, en het gaat er maar niet uit! ik heb hem al geprobeerd schoon te maken met ossegalzeep en was soda maar dat hielp niet. ook algestreken met een stuk keukenrol er tussen, nada! Iemand een tip?

 • thomas schrijft op maandag 6 april 2015 om 10:54:

  Hoe krijg ik eenn vlekje uit mijn synthetische broek?

 • Esther schrijft op donderdag 21 mei 2015 om 08:53:

  Ik vond ergens de tip om met een puimsteenblokje (voor je eelt) over de lijmvlek te gaan. Werkt een beetje, maar zorgt ook snel voor een gat!
  Gewoon een nagellakremoverpad (zonder aceton! van de Etos) werkte voor mij perfect en het waren ‘grote mensenlijm’-vlekken die er al weken in zaten en ook de wasmachine al hadden gezien (op een jersey kledingstuk en een tulerokje, dus niet de makkelijkste kleding!)

  • Lois schrijft op zaterdag 28 oktober 2017 om 21:22:

   Bedankt voor de tip. Ik had een jas met een synthetische stof en met gewone nagellak remover zonder aceton zijn de vlekken helemaal weg! Heeft ook geen vlekken achter gelaten.

 • luca schrijft op vrijdag 22 januari 2016 om 17:38:

  gaat dit ook met seconde lijm in een jas de lijm zit er al een jaar op

 • Jacqueline schrijft op zaterdag 2 april 2016 om 13:47:

  Er zitten stickerresten op een leren jack van mij. Hoe krijg ik deze eruit?

 • L. schrijft op dinsdag 3 mei 2016 om 14:51:

  Ik heb in een lichte spijker broek lijm voor nep nagels er op te doen geknoeid. Hoe krijg ik dit er af zonder de broek aan te tasten?😰 (Hij is van katoen)

 • Anna schrijft op maandag 16 mei 2016 om 19:56:

  Ik heb met secondelijm de voorkant van mn schoen dicht gelijmt maar ik perongelijk er mee geknoeit en nu wilt de secondelijm niet van mijn schoen? Hebben jullie enig idee wat ik nu kan doen? Het is van synetisch stof gemaakt.

  Groetjes

 • Tony schrijft op maandag 9 januari 2017 om 11:02:

  Tijdje terug kocht mij nieuwe jeans broek waar een door schijnende sticker ophing.Toen thuis kwam heb de sticker er ommiddelijk af getrokken.Maar het plaksel van sticker hangt nog in de jeans!Hoe kan dit verwijderen en oplossen zonder mijne nieuwe jeans broek te beschadigen?!

 • Ankie Terpstra schrijft op zaterdag 28 januari 2017 om 00:02:

  “harde” lijm in een tricot jurkje van mijn kleindochter. en helaas in een NIEUW jurkje.
  ergens las ik over nagellak remover pads zonder aceton van de etos. het is een wondermiddel! deppen met een pad, de lijm “smolt”, even gewassen en……klaar.
  het jurkje was zelfs al uitgewassen. dat moet je eigenlijk niet doen, éérst de vlek behandelen.
  PRIMA TIP , hartelijk bedankt!!

 • Anoniem schrijft op vrijdag 4 augustus 2017 om 22:51:

  Als u kleine kinderen heeft die op school en thuis veel knippen en plakken kan het goed voorkomen dat er lijmvlekken in de kleding van uw kinderen komen. Belangrijk is om nooit de kleding met lijmvlekken in de wasmachine te wassen zonder hem eerst te behandelen, hierdoor wordt het een stuk moeilijker om lijmvlekken nog te verwijderen.

 • Marielle schrijft op vrijdag 15 december 2017 om 15:10:

  De trui is dus al gewassen, kan ik er nu niets meer aan doen?Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!