Help! Mijn was stinkt na het wassen!

Eerder behandelden we al een stinkende wasmachine. Een ander fenomeen is dat niet alleen de wasmachine, maar dat ook je was stinkt na het wassen. De oorzaak van stinkende was is vaak vrij simpel en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel behandelen we een aantal mogelijke oplossingen. Geen zin om te lezen, bekijk dan hier de video van dit artikel!

Mijn was stinkt na het wassen, wat moet ik doen?

De volgende tips kunnen de stinkende was voorkomen.

Haal je was op tijd uit de wasmachine
Je was te lang in de wasmachine laten liggen is de voornaamste oorzaak dat je was stinkt na het wassen. Is de wasmachine klaar, haal je was er dan direct uit.

Wasmachine schoonmaken
Het kan zijn dat je wasmachine stinkt, waardoor je kleding ook gaat stinken. Een veelvoorkomende oorzaak voor een stinkende wasmachine is vetluis. Dit is een bacterie die je vaak in wasmachines vindt. De bacterie ontstaat door het vuil dat in je wasmachine achterblijft na een wasbeurt in combinatie met wassen op een lage temperatuur. Tips tegen een stinkende wasmachine vind je hier: Stinkende wasmachine.

Droog je was in frisse lucht
Waar hang je je was te drogen? Is dat in een muffe kamer, dan is het ook niet vreemd dat je was muf gaat ruiken. Het beste is om je was te drogen in de frisse lucht of in de droger met een geurdoekje. Hang je kleding daarna direct in de kast.

Zeer smerig wasgoed apart wassen
Was met zeer smerige vlekken kan je het beste apart wassen. Een t-shirt dat onder de modder zit kan een complete wasbeurt verpesten en daarnaast zorgen dat het filter van je wasmachine verstopt raakt. Dat zorgt weer voor een stinkende wasmachine en dat zorgt er weer voor dat je was stinkt na het wassen. Doe zeer smerig wasgoed dus bij voorkeur met de Handwas.

Was stinktGeurende wasverzachter
Er zijn allerlei wasverzachters met een lekkere geur die je kan gebruiken. Wij gebruiken voor onze was altijd Robijn Passiebloem & Bergamot (afbeelding) en die bevalt erg goed. Maar naast deze wasverzachter zijn er nog tientallen anderen op de markt die ongetwijfeld hetzelfde effect bereiken.

9 reacties

 • Sylvia schrijft op zondag 6 april 2014 om 15:50:

  De was ruikt goed na het wassen, het enige probleem is die geconcentreerde wasverzachters. Op het moment dat je kleding weer nat wordt door bv afwassen, zweten tijdens je slaap of sporten of welke reden dan ook, dan stinkt die natte plek naar iets wat lijkt op bizonzweet of zo, heeeel smerig.

  • Marianne schrijft op zondag 20 april 2014 om 12:12:

   Wordt gek vd stank!heel frustrerend! Nooit gehad en nu de laatste weken was komt goed uit de machine,gaat droger in nog steeds niets aan de hand,tot het moment mijn handdoek nat wordt tijdens je afdrogen daar komt ineens een zeer sterke chemische geur uit de handdoeken.Ik word er echt gek van! Van alles geprobeerd ben echt heel netjes in mijn huishouden en zeker met de was.Op dit moment draait mijn machine vd 3 x met schoonmaakazijn en hoop dat dit ophoudt! Mijn machine is 1,5 jaar oud mijn droger 4 maanden oud.Ik was altijd met Ariël en robijn wasdrogerdoekjes! Wie kan mij helpen?

   • mariska schrijft op woensdag 30 april 2014 om 08:57:

    mijn ervaring: volgens mij ligt het niet zo zeer aan de wasmachine zelf maar aan de wasprogramma’s die gebruikt worden. de machines worden steeds zuiniger. ze gebruiken minder energie en (te weinig) water. eens in de zoveel wasbeurten was ik mijn handdoeken apart op 60 graden op een lang programma ( extra spoelgang) en ze ruiken weer heerlijk fris. succes ermee…..

   • Astrid schrijft op maandag 11 augustus 2014 om 23:42:

    Ik laat eens in de 2 maanden mijn machine op 90 graden draaien met soda. Omdat ik het zonde van de energie en het water vind doen ik daar de handdoeken bij in.

 • Hanna schrijft op dinsdag 10 maart 2015 om 11:13:

  Ik was sinds enkele maanden (sinds november 2014) enkel nog met ecologisch wasmiddel (ecover) en wasverzachter (froggy of ecover) en heb geen enkele keer nog een stinkende was gehad. Ik vergeet soms zelfs de was uit te halen (een keertje een uur later!) en het stonk nog steeds niet. Ik ben geen natuurgoeroe, absoluut niet, maar dat spul werkt goed. Enkel spijtig dat de geurtjes minder lekker zijn dan ‘gewoon’ wasmiddel.

 • Jolanda schrijft op donderdag 12 maart 2015 om 22:21:

  Ik heb exact hetzelfde probleem. Mijn was ruikt lekker als het uit de machine komt en gedroogd is. Als ik na een week of zo handdoek of dekbed uit de kast haal, ruikt het naar riool of zo. Erg smerig, ondanks wasverzachter. Waste eerst met LIDL wasmiddel, nu met witte Reus en nog dit probleem. Wasmachine is 3 maanden oud, al paar maal met azijn en soda gedaan, maar niks helpt. Wordt er beetje moedeloos van, iemand nog tips?

 • Pinowski schrijft op dinsdag 2 juni 2015 om 10:19:

  Zit hier ook al tijden mee. Heb een en ander uitgeplozen. Ten eerste checken of je machine stinkt of niet. Zo ja, dan die schoonmaken (90 graden was).
  Ik had nagelnieuwe machine, maar nog steeds stinkwas. Wassen op 60 graden gaat goed, 40 graden niet. Maar niet alle was stinkt. Dikkere dingen stinken wel (bv dikke sokken, fleece en eco-katoen shirts), dunne hemdjes in zelfde lading was niet.
  In de zon drogen verbetert het, maar lost het niet op. Minder waspoeder gebruiken en extra spoelen helpt wel iets.
  Ik denk dat de oorzaak achterblijvende zeepresten in de was is (waspoeder stinkt nl van zichzelf als je er geen parfum bij doet). Dikkere was houdt meer zeepmoleculen vast dan dunne. Ik weet niet of er bacteriën zijn die leven op deze zeepresten die de natte-hond-geur veroorzaken of dat het de zeep zelf is die zo stinkt. Ik denk het laatste. Nu dus maar testen of ik met nog minder poeder het ook schoon krijg. Ik heb wel gemerkt dat als ik de machine vul met warm water (dus dat het poeder direct al oplost), de was schoner wordt. Zo kan er minder poeder in de machine en toch schone was.

 • Pinowski schrijft op maandag 22 juni 2015 om 09:31:

  Het is gelukt! Stink-tshirt een half uur in een emmertje warm water met soda gedaan. Daarna gespoeld tot helder water, stank is helemaal weg ondanks langzaam drogen. Eerdere pogingen met azijn en biotex hielpen niet. Soda bleekt de was wel iets, dus mee oppassen. Ook tast het aluminium aan, dus niet in de wasmachine doen bij twijfel.

  Soda lost zeep op, daarom denk ik dat het zeepresten zijn die de stank veroorzaken. Door mijn shirt met soda te wassen zijn de zeepresten eruit verdwenen en is de stank dus ook weg. Ik waste al met 30 ml ipv de aanbevolen 60ml waspoeder, dat is denk ik nog te veel voor deze machine. Ga nu wassen met nog minder poeder zodat er minder zeep in de was achterblijft en het niet meer stinkt.

 • Steven schrijft op zaterdag 6 februari 2016 om 19:42:

  Ook hetzelfde probleem. Het zijn inderdaad zeepresten van waspoeder die je ruikt als je op lage temperaturen wast. Zeker met de waspoeder van de Lidl gaat het vaak mis. Oplossing is vloeibaar van een beter merk en 1x in de 3 maanden alle filters reinigen, Ook die bij de wateraansluiting!Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!