Help! Mijn was stinkt na het wassen!

Het kan voorkomen dat je was stinkt na het wassen. Erg vervelend, want je was hoort natuurlijk fris uit de wasmachine te komen. Stinkend wasgoed kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel behandelen we een aantal mogelijke oplossingen om te zorgen dat je was niet meer stinkt als je het uit de wasmachine haalt.

Mijn was stinkt na het wassen, wat moet ik doen?

De volgende tips kunnen de stinkende was voorkomen.

Haal je was op tijd uit de wasmachine
Je was te lang in de wasmachine laten liggen is de voornaamste oorzaak dat je was stinkt na het wassen. Is de wasmachine klaar, haal je was er dan direct uit.

Wasmachine schoonmaken
Het kan zijn dat je wasmachine stinkt, waardoor je kleding ook gaat stinken. Een veelvoorkomende oorzaak voor een stinkende wasmachine is vetluis. Dit is een bacterie die je vaak in wasmachines vindt. De bacterie ontstaat door het vuil dat in je wasmachine achterblijft na een wasbeurt in combinatie met wassen op een lage temperatuur. We hebben een apart artikel geschreven met tips over hoe je je wasmachine schoon kan houden. Klik hier om naar het artikel te gaan. Je kan ook de volgende video van de Telegraaf bekijken:

Droog je was in frisse lucht
Waar hang je je was te drogen? Is dat in een muffe kamer, dan is het ook niet vreemd dat je was muf gaat ruiken. Het beste is om je was te drogen in de frisse lucht of in de droger met een geurdoekje. Hang je kleding daarna direct in de kast.

Zeer smerig wasgoed apart wassen
Was met zeer smerige vlekken kan je het beste apart wassen. Een t-shirt dat onder de modder zit kan een complete wasbeurt verpesten en daarnaast zorgen dat het filter van je wasmachine verstopt raakt. Dat zorgt weer voor een stinkende wasmachine en dat zorgt er weer voor dat je was stinkt na het wassen. Doe zeer smerig wasgoed dus bij voorkeur met de Handwas.

Was stinktGeurende wasverzachter
Er zijn allerlei wasverzachters met een lekkere geur die je kan gebruiken. Wij gebruiken voor onze was altijd Robijn Passiebloem & Bergamot (afbeelding) en die bevalt erg goed. Maar naast deze wasverzachter zijn er nog tientallen anderen op de markt die ongetwijfeld hetzelfde effect bereiken.

27 reacties

 • Sylvia schrijft op zondag 6 april 2014 om 15:50:

  De was ruikt goed na het wassen, het enige probleem is die geconcentreerde wasverzachters. Op het moment dat je kleding weer nat wordt door bv afwassen, zweten tijdens je slaap of sporten of welke reden dan ook, dan stinkt die natte plek naar iets wat lijkt op bizonzweet of zo, heeeel smerig.

  • Marianne schrijft op zondag 20 april 2014 om 12:12:

   Wordt gek vd stank!heel frustrerend! Nooit gehad en nu de laatste weken was komt goed uit de machine,gaat droger in nog steeds niets aan de hand,tot het moment mijn handdoek nat wordt tijdens je afdrogen daar komt ineens een zeer sterke chemische geur uit de handdoeken.Ik word er echt gek van! Van alles geprobeerd ben echt heel netjes in mijn huishouden en zeker met de was.Op dit moment draait mijn machine vd 3 x met schoonmaakazijn en hoop dat dit ophoudt! Mijn machine is 1,5 jaar oud mijn droger 4 maanden oud.Ik was altijd met Ariël en robijn wasdrogerdoekjes! Wie kan mij helpen?

   • mariska schrijft op woensdag 30 april 2014 om 08:57:

    mijn ervaring: volgens mij ligt het niet zo zeer aan de wasmachine zelf maar aan de wasprogramma’s die gebruikt worden. de machines worden steeds zuiniger. ze gebruiken minder energie en (te weinig) water. eens in de zoveel wasbeurten was ik mijn handdoeken apart op 60 graden op een lang programma ( extra spoelgang) en ze ruiken weer heerlijk fris. succes ermee…..

   • Astrid schrijft op maandag 11 augustus 2014 om 23:42:

    Ik laat eens in de 2 maanden mijn machine op 90 graden draaien met soda. Omdat ik het zonde van de energie en het water vind doen ik daar de handdoeken bij in.

   • carla schrijft op woensdag 29 maart 2017 om 13:28:

    Gebruik je misschien waspoeder van de Lidl?

   • Lieven Vanhecke schrijft op dinsdag 28 november 2017 om 10:47:

    IK zou eens een kookwas ( 95 graden ) doen zonder iets in de trommel. wel antikalk gebruiken en was verzachter of soda zout . dE stank wordt veroorzaakt door bacteries die in de leiding achter blijft !

 • Hanna schrijft op dinsdag 10 maart 2015 om 11:13:

  Ik was sinds enkele maanden (sinds november 2014) enkel nog met ecologisch wasmiddel (ecover) en wasverzachter (froggy of ecover) en heb geen enkele keer nog een stinkende was gehad. Ik vergeet soms zelfs de was uit te halen (een keertje een uur later!) en het stonk nog steeds niet. Ik ben geen natuurgoeroe, absoluut niet, maar dat spul werkt goed. Enkel spijtig dat de geurtjes minder lekker zijn dan ‘gewoon’ wasmiddel.

 • Jolanda schrijft op donderdag 12 maart 2015 om 22:21:

  Ik heb exact hetzelfde probleem. Mijn was ruikt lekker als het uit de machine komt en gedroogd is. Als ik na een week of zo handdoek of dekbed uit de kast haal, ruikt het naar riool of zo. Erg smerig, ondanks wasverzachter. Waste eerst met LIDL wasmiddel, nu met witte Reus en nog dit probleem. Wasmachine is 3 maanden oud, al paar maal met azijn en soda gedaan, maar niks helpt. Wordt er beetje moedeloos van, iemand nog tips?

 • Pinowski schrijft op dinsdag 2 juni 2015 om 10:19:

  Zit hier ook al tijden mee. Heb een en ander uitgeplozen. Ten eerste checken of je machine stinkt of niet. Zo ja, dan die schoonmaken (90 graden was).
  Ik had nagelnieuwe machine, maar nog steeds stinkwas. Wassen op 60 graden gaat goed, 40 graden niet. Maar niet alle was stinkt. Dikkere dingen stinken wel (bv dikke sokken, fleece en eco-katoen shirts), dunne hemdjes in zelfde lading was niet.
  In de zon drogen verbetert het, maar lost het niet op. Minder waspoeder gebruiken en extra spoelen helpt wel iets.
  Ik denk dat de oorzaak achterblijvende zeepresten in de was is (waspoeder stinkt nl van zichzelf als je er geen parfum bij doet). Dikkere was houdt meer zeepmoleculen vast dan dunne. Ik weet niet of er bacteriën zijn die leven op deze zeepresten die de natte-hond-geur veroorzaken of dat het de zeep zelf is die zo stinkt. Ik denk het laatste. Nu dus maar testen of ik met nog minder poeder het ook schoon krijg. Ik heb wel gemerkt dat als ik de machine vul met warm water (dus dat het poeder direct al oplost), de was schoner wordt. Zo kan er minder poeder in de machine en toch schone was.

 • Pinowski schrijft op maandag 22 juni 2015 om 09:31:

  Het is gelukt! Stink-tshirt een half uur in een emmertje warm water met soda gedaan. Daarna gespoeld tot helder water, stank is helemaal weg ondanks langzaam drogen. Eerdere pogingen met azijn en biotex hielpen niet. Soda bleekt de was wel iets, dus mee oppassen. Ook tast het aluminium aan, dus niet in de wasmachine doen bij twijfel.

  Soda lost zeep op, daarom denk ik dat het zeepresten zijn die de stank veroorzaken. Door mijn shirt met soda te wassen zijn de zeepresten eruit verdwenen en is de stank dus ook weg. Ik waste al met 30 ml ipv de aanbevolen 60ml waspoeder, dat is denk ik nog te veel voor deze machine. Ga nu wassen met nog minder poeder zodat er minder zeep in de was achterblijft en het niet meer stinkt.

 • Steven schrijft op zaterdag 6 februari 2016 om 19:42:

  Ook hetzelfde probleem. Het zijn inderdaad zeepresten van waspoeder die je ruikt als je op lage temperaturen wast. Zeker met de waspoeder van de Lidl gaat het vaak mis. Oplossing is vloeibaar van een beter merk en 1x in de 3 maanden alle filters reinigen, Ook die bij de wateraansluiting!

  • William schrijft op dinsdag 21 juni 2016 om 15:33:

   Beter wasmiddel? Formil van Lidl is de beste! Bij voorkeur de poeder.

   Beter merk? Je bedoelt duurder merk :). Ben je een unilever mol?

 • Dinie schrijft op maandag 17 oktober 2016 om 08:04:

  Ook bij gebruik van Robijn, Fleuril en Ariel, heb ik last van die natte hondenlucht! Ik heb 4 spreien en bij her verschonen van mijn bed leg ik.ook een schone sprei neer. Probeer meestal bij elkaar passende kleuren te gebruiken waardoor een sprei weleens langer op de stapel in de schuur blijft liggen. . Gebruik ik de sprei meteen na het wassen en drogen dan is er niets aan de hand.handGisteren had ik het dus weer,sprei welke al een poosje op de stapel lag, stonk vreselijk. Ik leg de sprei dan toch op en gebruik een textielspray maar vind ook dat het eenvoudiger moet. Ik gebruik trouwens geen wasverzachter maar wel droogtrommeldoekjes. Draai 1x per maand op 90c met wasmachinereiniger. Ook al baking soda en azijn geprobeerd. Nu ga ik n.a.v commentaar eerder de ecologische producten proberen.

 • Melissa schrijft op donderdag 10 november 2016 om 10:07:

  ik heb een probleem met mijn wasgoed.
  het stinkt.
  wat kan ik doen met het stinkende wasgoed?
  met vriendelijk groeten, Melissa

 • Renee schrijft op zondag 20 november 2016 om 13:27:

  hoi,

  Ik heb de absolute oplossing voor dit probleem. Het is niet moeilijk, maar vergt wat discipline.

  Allereerst min verhaal: ook ik heb al 5 jaar lang lopen vechten tegen de vies ruikende was. Was die er schoon uitkomt, maar zodra ‘ie een beetje vochtig wordt, begint te stinken. Een weeë schimmelige lucht. Bah.
  Niets hielp. We maakten de machine schoon met soda, met bleekwater, met dasty (Wibra). Het leek even te helpen, maar al snel stonk alles weer.

  Nu hebben we de oorzaak gevonden. En het is NIET, zoals overal wordt gezegd, een vieze machine. De onze was namelijk niet vies, we wassen wekelijks minstens 2x een kookwas, wat ‘m schoonhoudt.

  Het blijkt allemaal te komen door de synthetische (sport-) kleding die we wassen. Die geeft de geur af.

  Wat moet je doen voor een frisse was. Hier het stappenplan. En geloof me: HET WERKT ECHT!

  1 – reinig je machine eenmalig grondig. Laat ‘m een kookprogramma draaien met een halve kop soda erin. Leeg natuurlijk. Doe dit 1x per half jaar

  2 – maak een scheiding in je wasgoed: synthetische (sport)kleding apart, en ook Fleece apart. Doe dit NOOIT meer bij gewone katoenen was.

  3 – Als je synthetische (sport)kleding of fleece wast (altijd apart dus!), gooi hier 2 kopjes azijn bij per wasbeurt. De azijn weekt het opgedroogde zweet tussen de piepkleine synthetische porien los. Dat lukt met gewoon water en zeep niet. En die 2 kopjes mag je ruim nemen: een halve liter per wasbeurt is ook prima. Kost amper iets, die azijn.

  4 – Azijn hoeft alleen maar bij Fleece of Synthetische sportkleding. Bij katoen niet nodig.

  Als je zo de was apart wast, en de azijn-tip gebruikt, is de stank weg. Echt.

  En die azijnlucht? Zit echt niet meer in je was, als ‘ie eruit komt. Geen zorgen.

  Werkt het ook bij jou? Zeker weten, maar laat hieronder nog even weten…..

  groet,
  Renee

  • monique schrijft op donderdag 5 oktober 2017 om 20:15:

   Hoi Renee,
   ik kan me nog het meeste vinden in jouw ‘ontdekking’ ook ik denk al een heel tijdje dat de synthetische was de boosdoener is. Bij wit geen problemen en daar zit nooit iets synthetisch bij. ik ga je tips eens uitproberen want ik had nog niet ontdekt welke remedie de oplossing zou kunnen zijn.

  • Jolieneke schrijft op donderdag 12 oktober 2017 om 07:45:

   Ik ga het proberen want heb het alleen bij de zwarte was en dus niet eens spijkerbroeken en andere blauwe dingen die ruiken wel gewoon lekker.
   Waar doe jij de azijn bij? Gewoon in de trommel? Want je hebt de wasmiddel en wasverzachter al in de bakjes toch?

 • Tip schrijft op maandag 5 december 2016 om 23:39:

  kleding blijft prachtig door geen wasverzachter te gebruiken en wasverzachter alleen toevoegen aan de handdoeken en beddengoed

 • Wasbeer schrijft op woensdag 11 januari 2017 om 23:09:

  Stinken en stinken is twee. Ik heb nooit wat jullie beschrijven: wss omdat ik witgoed altijd op 80° was en alleen de kleur op 60°. Ik gebruik ook altijd Ecover, en ja, dat is natuurlijker, dus heb je meteen ook minder kans op synthetische stank. (en het is heus niet duurder dan Ariel en zo, en het ruikt tegenwoordig véél lekkerder!).
  Wat ik wél had, is dat het bakje waar je het product in doet regelmatig onder de schimmelklodders zat, en die stinken wél. Dat is opgehouden sedert ik er een lepeltje Blanc Nuclear bij gooi (dat is actieve zuurstof). En zo weinig mogelijk wasverzachter.
  Wat ik wél heel vervelend vind, is dat schoongewassen kussenslopen en hemden opeens weer naar zweet beginnen te stinken als je ze begint te strijken!
  Ze worden altijd op 80° gewassen, en toch. Hoe komt dàt nou? Zweetstank komt door bacteriën. En welke bacterie kan nu tegen 80°?
  Wie weet daar wat op?

 • Mark schrijft op vrijdag 10 februari 2017 om 11:37:

  het probleem bij stinkend wasgoed is niet het soort textiel maar de temperatuur waarmee je wast en het wasmiddel. Gebruik waspoeder ipv vloeibaar of capsules. en was regelmatig op 60 of 95 graden. Gebruik een goed merk poeder dus geen goedkope merken. Reinig nooit je wasmachine met soda. Het aluminium in het apparaat gaat dan kapot.

 • Lies schrijft op dinsdag 11 april 2017 om 11:52:

  Na alles te hebben geprobeerd kwam zelfs de 95 graden was nog stinkend uit de nog jonge wasmachine. Na er een tijdje troosteloos voor te hebben zitten kijken en denkend aan mijn eerste wasmachine, waar je nog zo’n prettig week-programma op had kwam ik op het volgend idee.
  Ik heb de wasmachine aangezet zonder wasgoed, met 2 blokjes afwasmiddel, op het langste programma zonder voorwas en op 95 graden. Toen hij gevuld was ben ik wat aan mijn conditie gaan doen door 10 keer de zolder trap op en af te lopen met een oude wasmiddelfles van 2 liter welke ik steeds met water vulde van rond de 60 graden, die ik dan vervolgens leeg goot in de wasmachine.
  Toen moest ik even uitrusten en ben er weer voor gaan zitten.
  Tjeempie zeg, nu zie ik de vuile vlokken door het schuim heen zweven….
  Het zal nog even duren maar ik kom terug om te melden hoe mijn volgend was gaat ruiken…..

 • Lies schrijft op dinsdag 11 april 2017 om 18:07:

  Jippieeeee mijn was ruikt nu super schoon!
  En dat door zo’n 20 liter water (60 graden maar of dat belangrijk is, weet ik niet) bij te vullen via het zeepbakje, nadat de wasmachine zelf klaar was met water vullen. Op het langste programma, 95 graden en 2 blokjes voor de afwasmachine.
  Geen was meegedraaid.

  • Nadine schrijft op zondag 7 mei 2017 om 21:05:

   Hoi Lies
   Heb hetzelfde probleem was stinkt maar wasmachine niet.
   Maar jij vult de fles dus met heet water en gooi je die er dan bij tijdens het draaien?
   Gr Nadine

 • Willem schrijft op zaterdag 15 april 2017 om 22:27:

  als je op 40 graden was, gaan alleen externe vlekken er uit. bacterien, die in je huid/zweet zitten zijn gek op 40 graden en blijven dus leven. er is maar 1 manier om van de stank af te komen: wassen op 60 graden. Aanvullend schoonmaakazijn (met een luchtje bijv) in het wasverzachter bakje. zolang je op 40 (of zelfs 30) graden blijft wassen, blijf je de stank houden.

 • grietje schrijft op vrijdag 2 juni 2017 om 15:46:

  Bij mijn wasmachine stinkt alleen de bonte was steeds, ook al draait deze op 60°. Dit is dan katoenen wasgoed.
  De witte en ook fijne was ruikt prima. Verschillende wasmiddelen geprobeerd, geen verschil !

  • Lesley schrijft op zondag 2 juli 2017 om 22:15:

   Idd heb ik ook,
   De witte was ruikt fris, een dekentje van in de zetel soms wel soms niet,
   Maar de gewone donkere was of handdoeken niet :-/
   En rare is dat die witte was echt wel super lekker ruikt.
   Maar bvb de handdoeken zijn allemaal katoen en op 60°
   Ook de dweilen was ik altijd op 90° en zelfs dat ruikt niet fris

 • Monica Maessen schrijft op dinsdag 31 oktober 2017 om 19:58:

  Mijn was stonk ook altijd, het maakte niet uit of ik de wasmachine leeg liet draaien met soda of heet. ik kwam erachter dat het bakje waarin je de poeder of het vloeibare middel stopt twee standen heeft. 1 voor vloeibaar en 1 voor poeder. Nu was ik al mijn was op dertig graden en het stinkt niet meer.Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!