Motten bestrijden doe je zo!

Last van gaatjes in je kleding of wasgoed? Grote kans dat motten daar de oorzaak van zijn. Een mot is een vlindersoort. Ze zijn ongeveer twee keer zo klein als de vlinders die je in de tuin ziet en hebben een bruin- of grijsachtige kleur. Ze fladderen in kleine snelle rondjes door het huis. Hoe zorgen motten voor gaatjes in je kleding en wat kan je doen om motten te bestrijden? Liever video dan tekst, klik dan hier!

Motten bestrijden door larven tegen te gaan

De motten zelf zijn niet het probleem. Het zijn de larven die voor beschadiging van je wasgoed zorgen. Een vrouwtje legt tussen de vijftig en honderd larven per keer. Deze larven blijven vier tot zes maanden larf en ontpoppen daarna tot een volgroeide mot. Er zijn verschillende soorten motten en niet alle motten zijn schadelijk voor je kleding. De textielmotten zijn de boosdoeners.

Motten bestrijdenDe hamvraag is natuurlijk: wat kan ik doen tegen motten? De beste oplossing is om te voorkomen dat larven zich nestelen in je kleding. Larven houden vooral van kleding met zweet-, urine- en vetvlekken. Zorg dus dat je kleding met dit soort vlekken niet voor langere tijd weg hangt in je kast. Was deze kleding eerst voordat je ze in de kast hangt.

Motten bestrijden met cederhout en citroenschillen

Een andere oplossing is het gebruik van cederhout. De geur van cederhout is voor mensen erg lekker (een bosachtige lucht), maar motten vinden het verschrikkelijk. Middelen voor motten bestrijden kan je kopen bij de drogist of via het internet.

Net als cederhout hebben ook gedroogde citroenschillen en lavendel hetzelfde effect. Hang deze in een ventilerend zakje (linnen bijvoorbeeld) in je kast. Je kleding gaat er lekker van ruiken en het houdt motten uit je kast.

Motten bestrijden met chemicaliën

Er zijn ook een aantal chemische oplossingen. Vroeger kon je mottenballen kopen, maar deze zijn tegenwoordig verboden in verband met de chemische stoffen die gebruikt werden in mottenballen. Er zijn nog wel andere chemische producten die nog wel toegestaan zijn. Even Googelen op anti-mot geeft genoeg resultaten.

Er zijn natuurlijk altijd extra maatregelen die je kan nemen om motten te bestrijden. Denk aan de volgende zaken:

  • Was je kleding regelmatig. Schone kleding is voor motten niet interessant.
  • Vooral wollen kleding wordt snel slachtoffer van motten. Als je wollen kleding lang niet draagt, stop het dan in een plastic zak.
  • Is je kleding al aangetast door de motten, leg het dan in de vriezer of leg het langdurig in de zon. Motten kunnen niet goed tegen zonlicht en kou.
  • Maak je kast vooral tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst goed schoon. Dit is de periode dat motten de eitjes leggen.

Motten bestrijden wordt met deze tips een makkie. Deze tips zouden voldoende moeten zijn om je huis en kleding mot-vrij te houden. Succes!

1 reactie

  • Dirk schrijft op dinsdag 10 mei 2016 om 23:21:

    Toen ik de volgroeide motten ontdekte, heb ik een dag later bij de drogist de nieuwste mottenballen gekocht. Maar dit keer is het iets nieuws, de boel stinkt ongelooflijk en twee dagen later merkte ik dat, ondanks het ophangen van hele zakje met anti-motzakjes, er geen verandering is in het aantal motten.
    Waar zou het nest zitten van de larven?Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!