Olievlekken verwijderen uit kleding

Olie kan lelijke vlekken op je kleding achterlaten die soms lastig te verwijderen zijn. Vooral als de olie uitgesmeerd is, wordt het een lastige klus om het er helemaal uit te krijgen. Dit artikel heeft betrekking op smeerolie. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: Hoe kan ik olievlekken verwijderen uit kleding?

Olievlekken verwijderen uit kleding met vet verwijderende middelen

Stap 1: Keukenpapier
Olievlekken kan je op verschillende manieren verwijderen. Als de vlek nog vers is, probeer dan zoveel mogelijk olie te absorberen met een keukenrol of een stukje wc-papier. Leg de keukenrol op de vlek en let op: niet wrijven! Alleen absorberen is voldoende.

Stap 2: Vet verwijderen
Vervolgens is het de beurt aan een vet verwijderaar. Hier zijn verschillende middeltjes voor op de markt. Volg de instructies van het middel naar keuze om de olievlek uit je kleding te verwijderen.

Stap 3: Ik heb geen vet verwijderend middel, wat nu?
Heb je geen vet verwijderend middel of kan je hier niet op korte termijn aan komen? Dan kan je het ook proberen met afwasmiddel. Afwasmiddel heeft ook een vet afbrekende werking. Doe een beetje afwasmiddel op de vlek en laat dit even intrekken. Vervolgens uitspoelen met water en herhalen totdat de vlek zo goed als weg is. Werkt dit niet goed genoeg, dan kan je ook proberen om het afwasmiddel te mengen met een beetje suiker en dat op de vlek in te laten werken. Zachtjes wrijven mag, maar niet te hard, want dan wrijf je de olievlek dieper in je kleding.

Als dit na een keer of drie niet lijkt te werken, dan kan je de olievlek ook schoonmaken met spiritus en zout. Strooi een beetje zout over de vlek en dep vervolgens met spiritus.

Stap 4: Uitspoelen en wassen
Als de vlek zo goed als verdwenen is, zorg dan dat je het kledingstuk goed uitspoelt met koud water. Vervolgens kan je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen. Dit zou voldoende moeten zijn.

Let op dat oude olievlekken moeilijk uit kleding te verwijderen zijn. Als de olie eenmaal is ingetrokken, dan moet je van goede huize komen om olievlekken uit kleding te verwijderen.

Wij wensen je in ieder geval veel succes!

4 reacties

 • Britta maas schrijft op zondag 15 december 2013 om 20:22:

  Hebben het geprobeerd met spiritus maar vloog in de fik, huis in de fik, olie in de fik, voordeel: olievlek weg

  • Jo van Dalen schrijft op vrijdag 15 april 2016 om 10:57:

   Dit is het mooiste wat ik ooit heb gehoord, we hebben dubbel gelegen

 • Redactie (was-tips.nl) schrijft op maandag 16 december 2013 om 17:05:

  Misschien moeten we voor de volledigheid dan ook aan dit artikel toevoegen dat een goede inboedelverzekering misschien verstandig is voordat je dit soort vlekken schoon gaat maken met spiritus. Met dank aan de ervaring van Britta 😉

 • unknown schrijft op zaterdag 18 oktober 2014 om 21:03:

  En wat als de vlek op de stoel van mn moeder zit en ik deze er graag zo snel mogelijk uit wil hebben? :pLaat een reactie achter

*

Tips via Facebook!