Papiervisjes bestrijden, hoe doe ik dat?

Het lijkt wel alsof er de laatste jaren steeds meer mensen zijn die last hebben van papiervisjes. Je kent ze wel, van die kleine vieze beestjes die je tussen je papieren, boeken en kleding terugvindt. Maak je geen zorgen, papiervisjes zijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar ze kunnen wel je papieren en kleding aantasten. Papiervisjes bestrijden kan op allerlei manieren. In dit artikel geven we je zoveel mogelijk tips om je hiermee te helpen. Papiervisjes, kom maar op!

Zilvervisje of papiervisje?

Stap 1 is om te bepalen waar je mee te maken hebt, een zilvervisje of een papiervisje. Deze twee beestjes lijken enorm op elkaar, want ze hebben allebei een zilveren kleur, twee voelsprieten, drie staarten en ze zien er allebei smerig uit natuurlijk. Beide beestjes vind je op een andere plaats en daarom is vaak al snel te achterhalen wat voor beestje je mee te maken hebt. Zitten ze in de badkamer, keuken of toilet? Dan is het een zilvervisje. Zitten ze in de boekenkast? Dan is het een papiervisje.

Papiervisjes bestrijden

Twijfel je toch? Er is ook een klein verschil in uiterlijk van de beestjes. Bij een zilvervisje is de lengte van de voelsprieten kleiner dan de lengte van het lijfje. Bij een papiervisje zijn de voelsprieten net zo lang of soms zelfs iets groter als het lijfje. Ook de staart is bij papiervisjes een stuk langer.

Heb je te maken met een zilvervisje? Klik dan hier voor het artikel over zilvervisjes.

Papiervisjes bestrijden met temperatuur

Papiervisjes doen het vooral goed op warme plekken. Papiervisjes bestrijden doe je dus het beste met temperatuur. Er zijn op internet verschillende verhalen te vinden over welke temperatuur ze ideaal vinden. Als we alle tips die we gevonden hebben naast elkaar leggen, dan lijkt het het beste om de temperatuur in huis een tijdje onder de 18 graden te houden. Als papiervisjes het koud krijgen, dan zijn ze zo weg. In de zomer is dat natuurlijk lastig, maar in de winter, trek een warme trui aan en gooi maar eens een weekje het raam open en ze zijn zo weg.

Zit je midden in de zomer, dan kan je papiervisjes bestrijden het beste doen door het ze zo moeilijk mogelijk te maken om bij hun voedsel te komen. Dat betekent dus: boeken in een afgesloten plastic doos en kleding netjes achter gesloten deuren in de kast. Daarnaast kan het geen kwaad om kleding e.d. regelmatig uit te kloppen zodat je de beestjes eruit werkt.

Deze tips helpen vaak, maar werken niet altijd. Daarom willen we je ook enkele tips geven om slim om te gaan met papiervisjes, namelijk door ze te vangen.

Papiervisjes bestrijden door ze te vangen

Geen zin in papiervisjes tussen je boeken? Dan kan je ze ook proberen te lokken naar een plaats die je zelf in de hand hebt. Je kan hiervoor speciale vallen kopen. Die trekken papiervisjes aan en zodra ze de val inlopen blijven ze kleven op een laagje lijm. Simpel, maar effectief. Deze vallen kan je kopen bij winkels zoals Blokker.

Papiervisjes bestrijden doen we met zijn allen

Per maand wordt er ongeveer door 1.300 mensen gezocht op hulp bij het bestrijden van papiervisjes . Laten we vooral met zijn allen samenwerken en goede ervaringen delen. Onderaan dit bericht kan je jouw ervaringen delen zodat anderen daar van kunnen profiteren. Alvast bedankt voor je hulp!

33 reacties

 • lia schrijft op woensdag 28 augustus 2013 om 00:07:

  ik heb horen zeggen dat je zilvervisjes niet mag doden want dan bevrijd je de eitjes. en die komen uiteindelijk ook vrij. Ik bang ze met een beker en spoel ze door de wasbak. mijn vraag is, helpt dat???

  zou iemand mijn vragen kunnen beantwoorden via mijn mail ? dank u hartelijk.

  • J schrijft op donderdag 21 augustus 2014 om 17:52:

   Dit geldt voor kakkerlakken. dus nooit een kakkerlak pletten.

 • poci schrijft op dinsdag 31 december 2013 om 18:54:

  Gek genoeg heb ik ze hier door verhuisdozen, net verhuisd, voor het eerst op zolder….bah bah bah. Overal zitten ze in, elke doos die ik open etc.

  Opvallend is de keuze voor rvs schalen of chromen, glim etc. Ik vang ze nu in een schaal, pan, of wat dan ook die goed glad is waardoor ze er niet uit kunnen komen.

  De schalen stonden al in diverse verhuisdozen en lieten duidelijk zien dat je ze zo aardig te pakken krijgen kan, aangezien ze er in spartelden met een aardige hoeveelheid.

  Dus glim glim en glad en rond en natuurlijk de weg er in….en ze kunnen geen kant meer op. Inmiddels jeukt mij alles bij het zien van deze ware plaag op mijn zolder.

  Nu kan ik ook het aangevreten behang in de slaapkamer verklaren. Bah bah bah, moet er toch nog af en dan is het gehele woning in de saus!!

 • Marnix schrijft op dinsdag 31 december 2013 om 19:37:

  Herkenbaar! Ik ging laatst ook verhuizen en kwam nog oude verhuisdozen in de kelder tegen. Die dozen vielen bijna uit elkaar van ellende en zaten vol met papiervisjes. Echt smerig. Ik heb niet het idee dat vangen veel helpt, want hoeveel ik er ook vang, er lijken er minstens drie voor terug te komen. Ik denk dat we maar gewoon moeten accepteren dat dit soort beesten erbij horen.

 • Pieter schrijft op dinsdag 19 augustus 2014 om 11:34:

  Ja dat is schrikken als je ze voor het eerst ziet en denkt wat is dat voor een beest. Maar als je dat dan ontdekt dan blijktl dat je het zonder het gemerkt te hebben er al aardig onder zit. Wij kunnen ze nu aardig de baas door op strategische punten in huis conische bloemvazen neer te zetten die zijn aan de buitenkant ruw en de binnen kant is glad. Verder regelmatig stofzuigen ook de kleine zilvervisjesvallen van Vapona werken uitstekend beter dan de grote. En we hebben er een gewoonte van gemaakt dat we s’avonds voor dat we naar bed gaan even het
  het huis doorlopen dan vang je ze ook want als het licht aangaat blijven ze stil zitten.

 • Dina schrijft op vrijdag 29 augustus 2014 om 21:54:

  Is gewoon spray voor te koop. Bv bij welkoop. Werkt zo’n 2 weken door. Op strategische plekken plinten of kieren bv sprayen. Wel chemisch dus beter niet doen als kinderen, huisdieren thuis zijn. Beter om bv voor je vakantie te doen of ’s ochtends als iedereen de hele dag weg is. Maar helemaal weg krijg je ze haast niet. Doodtrappen of drukken levert eitjes op dus is niet aan te raden.

 • Jesper schrijft op vrijdag 5 september 2014 om 21:14:

  Bij mij zaten ze onder mijn matras, onder het hout weet iemand wat voor beesten dat waren zilvervisjes of papiervisjes?

  • Monique schrijft op zondag 28 december 2014 om 11:44:

   Jesper, dat zijn papiervisjes. Als ze geen papier kunnen vinden, vreten ze stof aan.

 • Danielle schrijft op woensdag 10 september 2014 om 21:28:

  Toen ik 9 jaar terug in mijn huis kwam wonen, kwam ik er na 2 dagen achter dat het in het hele huis krioelde van de papiervisjes. Ik heb ontzettend veel gezocht op internet maar tot op heden nog niets gevonden dat echt helpt, hiermee bedoel ik 100% vrij van die vieze beestjes…
  Ieder papiervisje dat ik zag maakt ik dood met een tissue (heb echt niet de indruk dat zij eitjes achterlaten hoor) en als het op een witte ondergrond is dan doe ik het met een natgemaakte tissue om vlekken te voorkomen. Na 9 jaar kan ik wel zeggen dat de hoeveelheid drastisch is afgenomen. De volgende factoren hebben hier mee te maken:
  – Wanden stucen of glasweefsel behang gebruiken en deze sauzen.
  – Regelmatig stofzuigen
  – Alle kiertjes en naden dichtkitten (ben echt heel goed geworden in kitten ;-))
  – Laminaat of houten vloer leggen
  – Geen papier op de grond laten liggen (dozen, boeken, etc).
  – Eventueel lijmvallen plaatsen (heb ik wel gedaan, maar had niet de indruk dat het veel hielp)
  – Er zijn een soort viltjes te koop die je op de muur plakt of op de grond en daar eten ze van om vervolgens dood te gaan (deze had ik ook veel en daar zaten ze wel steeds bij)

  Ik hoop dat mijn tips hebben bijgedragen. Ik weet hoe het voelt dat je het idee hebt dat het oneindig is maar toch kan ik zeggen dat met bovenstaande hulpmiddelen (vooral alle gaten en kieren dichten) echt helpt om het terug te brengen naar het minimale. Ik ga inmiddels al een jaar of 2 slapen zonder alles te controleren en kom ze bijna niet meer tegen… Succes!

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op woensdag 10 september 2014 om 22:49:

   Super tips Danielle, hartelijk bedankt voor je goede bijdrage!

   • rosie schrijft op dinsdag 30 september 2014 om 16:15:

    Bij ons zaten in alle dozen wel dertig van die beestjes.En snel dat ze zijn. Je moest heel snel zijn om ze allemaal stuk te duwen. Ik werd er echt helemaal hysterisch van. Wij hebben alle dozen vervangen en alle spullen die in de dozen zaten in plastic zakken gedaan en goed dicht geknoopt. Ik heb zeker nog een jaar elke avond met een insectenspray alle ruimtes bespoten.
    Ik moet zeggen dat ik er nu nog weinig van zie. Gelukkig want ik dreigde echt helemaal gek te worden als ik er weer levenden tegenkwam. Ieder papiervisje kan 400 eitjes leggen en zo heb je er zo een aantal duizend als die allemaal uitkomen. Ik hoop dat jullie er wat er hebben.

    groetjes.
    rosie

  • Barbara schrijft op vrijdag 3 oktober 2014 om 16:05:

   Dank voor je tips. Je noemt ‘viltjes’. Waar zijn deze te koop?

  • pien schrijft op maandag 15 juni 2015 om 13:58:

   wat voor soort viltjes zijn dat, waar je het over hebt? Niemand kent ze. Waar heb je ze gekocht en hoe heet het spul?

  • carla yvonne noomen schrijft op vrijdag 2 september 2016 om 08:28:

   dag Daniëlle , zou je me kunnen zeggen waar j de viltjes vandaan hebt??
   groet Carla

 • Richard schrijft op zondag 12 oktober 2014 om 16:21:

  Papieren dozen gewoon niet meer gebruiken! Ik heb er veel op zolder staan en die beestjes zitten nu echt overal. Ik ben nu al dagen elke doos aan het vervangen en tot in detail alles aan het uitzuigen! Het helpt want ik kom er steeds minder tegen. Nu alles in plastic opbergen en zoveel mogelijk kieren dichten! Echt 100% verwijderen lukt ons niet omdat ze denk ik ook van de buren “oversteken”.

 • johanna schrijft op maandag 12 januari 2015 om 13:13:

  a
  Al 10 jaar last van deze vieze beesten.
  Gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld en ale boeken en zolderspullen laten doorstralen. allebei veel werk! Hielp iets. Zelf gif gebruikt, hielp ook iets. Toen kiezelgoer gebruikt, helpt goed maar is weer slecht voor je longen. Bij kou zijn minder actief, maar ze gaan er NIET dood van. Alles zit bij mij nu in luchtdicht afsluitbare dozen. Ook heb ik alle naden en kieren dichtgemaakt. Verder overal het behang verwijderd en gelijmde vloerbedekking verwijderd. Zo houd ik het onder controle, maar papiervissen zijn onuitroeibaar in goed geisoleerde nieuwbouwwoningen. Binnenkort moet ik weer gif spuiten! Wie heeft de oplossing?

 • Paula schrijft op maandag 26 januari 2015 om 17:38:

  Ik heb ze in een kartonnen doos waar lappen in zitten. Ik ga hem vervangen door een plastic doos. Maar wat kan ik met de lappen doen om te zorgen dat daar geen eitjes meer in zitten? Heet wassen (zo ja, bij welke temperatuur gaan de eitjes dood)? Of zou het helpen om de lappen een tijd in de vriezer te leggen (zo ja, hoe lang)?

 • Herman schrijft op donderdag 13 augustus 2015 om 21:39:

  Ik gebruik de lijmvallen en daar vang ik veel papiervisjes mee.Die koop ik bij de Trekpleister voor de de prijs van 3 euro In ieder doosje zitten 2 vallen niet alleen veel goedkoper als Vapona maar ze werken ook veel beter Dus 2×2 vallen voor 3 euro

 • Herman schrijft op zaterdag 15 augustus 2015 om 13:29:

  De lijmvallen zijn te koop bij het Kruidvat
  1 verpakking=2 stuks kost euro 1,50
  goedkoper en beter als roxasect!

  • Bram schrijft op zaterdag 10 oktober 2015 om 11:41:

   Hoi Herman je kan ook zelf lijmvallen maken door dubbelzijdig tapijt plakband op een stuk karton ,of wat dan ook te plakken.dat tape is 10 centimeter breed en het kost per 10 meter ongeveer 5 euro . Met vriendelijke groet bram

   • hERMAN schrijft op dinsdag 15 december 2015 om 14:20:

    Hallo Bram
    Dat is wel een goed idee van die dubbelzijdige plak strip maar hier zitten geen geur en lokstoffen aan.Persoonlijk vang ik veel papiervisjes met de vallen van het kruidvat
    Maar het is wel een probleem om alle papiervisjes in huis uit te roeien!

 • Kevin schrijft op vrijdag 30 oktober 2015 om 02:33:

  Ik heb regelmatig last van papiervisjes,
  zit op de 2e verdieping van een nieuwbouw appartement. Tevens ook laatste verdieping.
  Sinds 2 maanden wonend en sinds een maand heb ik dagelijks 10 van die visjes op de koffie in alle formaten, van klein tot groot.

  Dat pletten heeft idd weinig zin, ideale manier om ze aan te pakken, klinkt gek, maar ik heb een elektrische vliegenmepper. Ik geef ze gewoon een elektro schok en ze zijn de pijp uit.
  Heb gebruik gemaakt van veel tips die ik op t web kon vinden.
  Ik stofzuig nu elke dag, aangezien ik een witte vloer heb is al het vuil goed te zien. Heb vrij weinig in mijn woning staan en me kleding zit goed afgesloten in een nieuwe pax kast. Alles hangt er ook in. En me spullen bewaar ik netjes in plastic bakken. Kom ze nu minder tegen dan voorheen, maar het huis elke dag goed laten luchten, hygiene in je huis op pijl houden, en afentoe goed stofzuigen waar je naden hebt, kan wel eens zijn dat er eitjes bij de naden zitten.
  Heb nu S Trap vallen besteld die zal ik vd week strategisch plaatsen. Hoop dat ik er dan van af ben. Zet de vloerverwarming niet aan, en hou het rond de 18 graden. Bij voorkeur onder de 16 houden maar dan vries ik me de nondejuu hier.

  Er is 1 systeem wat redelijk prijzig is, Pest free geluid sonar ofso, betaal je 100 euro voor maar na een maand icm met die vallen heb je nergens meer last van.

  • Lotte schrijft op dinsdag 11 april 2017 om 20:00:

   Werkten deze?

 • Wikitip schrijft op donderdag 14 januari 2016 om 22:16:

  Zoek papiervisje op Wikipedia en klik het eerste wetenschappelijke artikel aan dat onderaan staat: ‘Çtenolepisma longicaudatum heeft ongemerkt bebouwd Nederland veroverd’. Dan zie je dat vrijwel iedereen in een goed geïsoleerde woning papiervisjes in huis heeft. Er staan ook tips in om de plaag in te dammen. Dei zijn voor de niet-wetenschapper goed te volgen en uit te voeren. Veel succes.

 • Herman schrijft op maandag 4 april 2016 om 11:36:

  De kruidvat zilvervisjes val heeft mij goed geholpen Alleen betaalde ik in juni 2015 voor 2 vallen is 4 stuks 3 euro nu betaal je voor dezelfde val voor 1x 2 stuks 3.59 euro!!
  Gaat zo wel goed he KRUIDVAT

 • Nicolaas schrijft op zaterdag 15 april 2017 om 14:50:

  Ik woon in een flatgebouw op een hoog gelegen verdieping, en om die reden is het onmogelijk dat de papiervisjes in mijn woning rechtstreeks uit de natuur komen. Boven mij heeft iemand gewoond die nogal onhygienisch was, en na haar vertrek kreeg ik in mijn woning ineens last van papiervisjes. Had eerst geen idee wat voor insect het was, kwam ook eerst maar een enkel exemplaar tegen. Gelukkig was ik er wel bijtijds bij. Heb mij eerst uitvoerig verdiept in de achtergrond betreffende papier en zilvervisjes, zodat ik wist waar ik mee te maken had, en ik op die manier een goede manier kon vinden om ze te kunnen bestrijden. Inmiddels heb ik alles goed onder controle, en heb ik de papiervisjes zo goed als uitgeroeid. Ook ben ik er inmiddels achter gekomen dat er een aantal fabels betreffende papiervisjes bestaan.
  – Als je een papiervisje dood komen er geen eitjes vrij.
  – Pas geboren papiervisjes zien eruit als potloodstreepjes, en zijn dus weldegelijk zichtbaar.
  – Bij gevaar verschuilen papiervisjes zich in spleten en kieren in het houtwerk, en spouwwerk, die spleten en kieren zijn dus NIET altijd de plaatsen waar ze zich overdag verschuilen.
  – Overdag slapen papiervisjes, omdat ze met name als het donker is actief zijn. Om die reden hebben ze even de tijd nodig voordat ze in beweging komen als ze overdag ontdekt worden, waardoor ze overdag vrij eenvoudig te doden zijn.
  – Papiervisjes verschuilen zich overdag bij voorkeur achter schilderijen, fotolijstjes, spiegels, klokken, soms achter posters, en verder alles wat aan de muur kan hangen. Ze hebben dan behang als voedsel, en zitten voor hen op een donkere verscholen plaats. Ze geven de voorkeur aan schilderijen en fotolijstjes. Let op! Als je schilderijen, fotolijstjes, etc. van de muur verwijderd zitten de papiervisjes vaak ook op de achterzijde en op en tussen randen aan de achterzijde.
  – Papiervisjes zitten doorgaans met complete families verscholen achter bijvoorbeeld schilderijen, dus inclusief jongen.
  – Als een compleet nest is gedood komt het regelmatig voor dat nieuwe papiervisjes de schuilplaats achter bijvoorbeeld een schilderij innemen. Daarom is vooral in het begin een dagelijkse controle van de ontdekte schuilplaatsen noodzakelijk. Houd daarbij in gedachten dat papiervisjes niet achter elk schilderij zullen zitten, ze hebben hun voorkeur, welke waarschijnlijk met lichtval te maken heeft.
  – Soms zitten papiervisjes ook op de muren achter grote kasten en wandmeubels, maar dit komt echter niet altijd voor.
  – Papiervisjes kunnen niet op gladde oppervlaken lopen als deze zich verticaal bevinden. Maar papiervisjes kunnen wel goed over plafonds lopen, dus controle van plafonds is bij de bestrijding noodzakelijk.
  – Papiervisjes hebben slechte ogen, en voelen onze aanwezigheid door luchtverplaatsing. Mensen hebben echter een sneller reactievermogen, waardoor wij papiervisjes te snel af kunnen en zullen zijn.
  – Papiervisjes zijn niet gevaarlijk voor mensen, ze dragen ook geen schadelijke bacteriën met zich mee, maar ze kunnen wel schade toebrengen aan met name katoenen kleding en alles wat van papier gemaakt is.
  – Papiervisjes planten zich met name voort bij warmte, doordat ze een afkeer van koude hebben. Een vrouwtje kan tijdens haar leven maximaal zo’n 100 eieren leggen. Een papiervisje leeft normaal gesproken twee tot drie jaar, doordat ze meestal voor hun derde jaar door de mens of natuurlijke vijanden gedood zijn.
  – Professionele bestrijding werkt maar van korte duur, en heeft om die reden weinig nut. Gif gebruiken heeft ook weinig effect.
  – Lokdoosjes werken niet in elke woning, omdat bij een goede werking een goede plaatsing noodzakelijk is, en er in veel woningen geen goede plaatsen voor plaatsing van lokdoosjes voorhanden zijn. Daarbij komt dat papiervisjes zich doorgaans zo hoog mogelijk op een muur voortbewegen, waardoor plaatsing van een lokdoosje op de vloer vaak weinig effect heeft. Een goede werking van een lokdoosje is dus vooral ook afhankelijk van de indeling van de woning en ruimte waar het lokdoosje geplaatst moet worden, en op welke hoogte de meeste papiervisjes waargenomen worden.

  Wijze van bestrijding:
  – Als eerste alle kieren en spleten met kit afdichten, controleer daarbij ook over er kieren of spleten zijn achter bijvoorbeeld gordijnrails, aan de bovenzijde van het houtwerk van ramen, en tussen muren en plafonds. Houd in gedachten dat het goed afkitten van een woning een dag werk is.
  – Vervolgens met twee personen alle schilderijen en dergelijke van de muren verwijderen. De persoon die bijvoorbeeld het schilderij verwijderd controleert ook uitvoerig de achterzijde van bijvoorbeeld het schilderij. Onthoud daarbij dat wij de papiervisjes eerder zien dan zij ons, dus snelheid is belangrijk om te te kunnen doden voordat zij ons zien. De andere persoon controleert de muur, en dood daarbij alle papiervisjes met bijvoorbeeld een stukje keukenrol of closetpapier.
  – Bij het doden van een nest moet je van buiten naar binnen werken, dus de versteen als eerste bewegende exemplaren eerst, en daarna de overgebleven exemplaren. Heb daarbij een zaklantaarn bij de hand om ook de jongen goed te kunnen zien. Jonge exemplaren zijn vrij traag van beweging, dus bewaar die bij de opruiming voor het laatst.
  – Herhaal tijdens de bestrijding gedurende twee tot vier weken dagelijks de controle van de gevonden nest locaties, waarbij ook de muren en plafonds van de ruimte gecontroleerd moeten worden.
  – Haal indien mogelijk kasten en wandmeubels naar voren, zodat er achter en er onder gecontroleerd kan worden of er zich papiervisjes bevinden. Doe dit ook met twee personen, zodat eventueel vluchtende papiervisjes tijdig gezien en gedood kunnen worden. Maak van de gelegenheid gebruik om eventuele kieren en spleten in plinten af te dichten. Alleen als blijkt dat er zich een nest achter een kast of wandmeubel bevind verdiend het aanbeveling om deze procedure wekelijks gedurende twee tot vier weken te herhalen.
  Na afsluiting van de bestrijdingsperiode is het mogelijk dat er soms nog een papiervisje gezien wordt, dit zijn vaak overgebleven exemplaren die zich ergens afzonderlijk verborgen hebben gehouden. Maar houdt echter wel in gedachten dat het altijd mogelijk blijft dat er eitjes tussen plinten uitkomen waardoor een nieuwe plaag kan ontstaan.
  – Altijd zowel de bovenzijde als onderzijde van plinten goed stofzuigen, en de woning goed luchten.
  – Op plaatsen zoals het toilet verdiend het aanbeveling om gedurende een aantal maanden een lokdoosje op de vloer te hebben staan, omdat papier en zilvervisjes zich daar doorgaans onder en tussen de plinten verborgen houden.

 • Sander schrijft op zaterdag 20 mei 2017 om 15:48:

  De informatie die op internet is te lezen is verouderd en klopt grotendeels niet. Het is informatie van 20 jaar geleden. Zelfs informatie van de KAD is gebaseerd op verouderde kennis. Het papiervisje kan tegen lage winterse temperaturen. Dat overleven ze prima. Ze zijn hierin geëvolueerd. Ze zitten ook in (nieuwbouw) buitengevels en hebben geen last van de Nederlandse winters die steeds zachter worden. Een permanente bestrijdingsoplossing is er niet. Hiernaar zal nog onderzoek gedaan moeten worden naar wat de oorzaak en bron is.
  De spuitbussen en lijmvallen helpen maar zeer plaatselijk en is symptoombestrijding.
  Succesvolle bestrijding met geluidsgolven heeft zich niet bewezen.
  Het is wachten op actuele kennis en een adequate oplossing.

  • Pieter schrijft op dinsdag 1 augustus 2017 om 11:05:

   Het klopt inderdaad ze geven niets om kou ze zitten bij ons ook in een niet geïsoleerde garage en daar overleven ze prima. Het is een gigantisch probleem want ze overleven ook buitenshuis denk aan spouw e.d het probleem kun je zomaar in huis krijgen na hotelbezoek. Ik wil geen naam noemen maar omdat je ze kent zagen we ze lopen in de toiletten enz volgens mij kun je wel stellen we komen er nooit meer af.

 • Sjaan schrijft op zaterdag 20 mei 2017 om 17:14:

  Van die plakkers, die Daniëlle waarschijnlijk bedoelde, heb ik het volgende gevonden op de site van zilvervisje.nl. Zie link. http://www.zilvervisje.nl/nl/a/zilvervisjes-producten/ecostop-loktableten-10-stuks/43/696.
  Nu maar hopen dat deze ook tegen papiervisjes helpen!!!!

 • Sjaan schrijft op zaterdag 20 mei 2017 om 17:21:

  Oeps! Het lijkt er op dat het niet (meer) te bestellen is bij zilvervisje.nl.
  Ga het natrekken en wordt vervolgd…..!!
  Goede tips in elk geval van plastic boxen enz.!

 • Kikker schrijft op zaterdag 8 juli 2017 om 21:49:

  Hoi ik heb in een maand tijd 3 grote zilvervisjes / papiervisjes op de muur in me slaapkamer gedood, ff later 2 op de muur in de gang, daarna 1 op de wc grond en 1 hele kleine op me aanrechtblad, iemand miss een idee waar het nest zou kunnen liggen? Of is dit te klein voor een nest? Alle tips zijn van harte welkom

 • Mark schrijft op donderdag 14 december 2017 om 12:07:

  Zo’n 4 jaar geleden zijn we naar onze huidige nieuwbouwwoning verhuisd. Daarvoor hadden we in ons appartement nooit last van die beestjes maar door de spullen bijna een jaar in de opslag gehad te hebben vrees ik dat we op die manier besmet zijn geraakt. Uiteindelijk brak er op zolder een soort plaag uit (kan in theorie ook van buren gekomen zijn natuurlijk).

  In het begin gewoon doodgemaakt en vond ik er soms 1, soms geen. De routine van dagelijks controleren kwam erin, lokdoosjes gekocht en geplaatst langs de zover wij dachten “looproutes”. Die hebben niet tot nauwelijks gewerkt (waren niet van kruidvat of vapona maar een kerel die er in zat.. uhu).

  Daarna de zolder als volgt aangepakt, want daar zaten ze vooral:
  – alle verhuisdozen weggegooid (stonden gewoon leeg opgevouwd) en alles in plastic bakken van de ikea op gaan slaan.
  – Vervolgens de laminaatvloer waar nog geen plint op zat op zolder volledig afgekit.
  – Zelfs de kier tussen de dakplaten en de muren tot in de nok (4,3m hoog!) helemaal dichtgekit.
  – Daarna aan de slag gegaan met roxasect spuitbus, en dat was toch het meest effectief van alles. De beestje lagen de dagen na het spuiten bij de controles echt met bosjes op de grond in hoeken etc.
  – Alle kasten van onder tot boven ook doorgelopen en alles “schoongemaakt”. Maar of dat gelukt is qua eitjes, geen idee.

  Een periode is het best goed geweest. Weinig tot geen last van gehad maar we zijn weer terug bij af. Ze zitten nu ook op de 1e verdieping op de voorkamer wat vaker gebruikt wordt als kantoor en het raam dus niet meer standaard in kiepstand staat zodat de temperatuur daar gunstig blijft, maar dat is dus ook gelijk het nadeel.
  We hebben daar ook een laminaat vloer, waar een hoge plint op staat maar die kiert op bepaalde punten en heb er al eens 1 van het plafond getikt om op de grond dood te maken en die schoot in notime dus tussen zo’n kier. Dus dat moet ik ook af gaan dichten.
  Maar ik heb ze ook al zien wegschieten van de muur naar “de binnekant” van de stalen kozijnen…

  Overigens hebben we op de 2 andere slaapkamers op de 1e verdieping zelden er een terwijl ook daar kieren zijn tussen plint en laminaat. Onze slaapkamer is dan wel altijd het raam open en die van de kleine weer niet maar daar staat ook geen verwarming aan.

  Ik ben ze een periode ook gaan vangen en had er uiteindelijk enkele tientallen in een plastic bak staan. Maar die beesten gingen gek genoeg echt in notime dood in die plastic bak. Dus of ze vraten elkaar aan? Of ze kregen teveel licht? Misschien moet ik weer eens wat gaan bestuderen 🙂 Het liefst zou je ze een ini mini zendertje geven en op de muur kwakken en dan overdag kijkn waar hij zit…

  Mijn conclusie so far: je komt er waarschijnlijk niet vanaf. Maar temperatuur / vochtigheid lijkt wel degeijk van invloed gezien de plekken waar ze wel en niet zitten.
  De spuitbussen, hoe slecht dan ook, werken veruit het beste. En natuurlijk moet je ze “insluiten” door er voor te zorgen dat waar ze mogelijk zitten ze er in ieder geval niet vandaan kunnen komen.

  Maar ook mij staat helaas binnenkort nog genoeg werk weer om alles na te gaan lopen en alle kasten weer leeg te halen en te controleren etc… Helaas!Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!