Roestvlekken verwijderen uit kleding

Per ongeluk een nat t-shirt aan een ijzeren hanger gehangen? Geleund tegen een paal waar roest op zat? Roestvlekken kan je overal oplopen en kunnen soms vervelend te verwijderen zijn. Vooral op witte kleding zijn roestvlekken goed zichtbaar. Roestvlekken verwijderen uit kleding is geen gemakkelijke opgave. In dit artikel lees je hoe je deze vlekken het beste kan verwijderen.

Roestvlekken verwijderen uit kleding doe je niet met bleekmiddel!

Wat je absoluut niet moet doen, is de roestvlek behandelen met bleekmiddel. Dit wordt bij dit soort vlekken vaak aangeraden, maar dit maakt de roestvlek een stuk erger. Ook deppen met cola is geen goed idee. Dat werkt misschien op ijzer, maar niet op kleding.

Roestverwijderaar

Roestvlekken verwijderen uit kleding kan je het beste doen met een speciaal middeltje, een roestverwijderaar. Hier zijn allerlei verschillende middeltjes voor verkrijgbaar. Deze middelen zijn hier speciaal voor gemaakt en werken over het algemeen het beste. Volg de instructies op de verpakking en je hebt de vlekken er zo uit.

Uiteraard zijn er ook andere methodes om roestvlekken te verwijderen uit kleding. Deze zijn wellicht wat minder effectief, maar wel het proberen waard. Hieronder een alternatieve methode:

Citroensap
Het gebruik van citroensap is een veelgehoorde oplossing. Dit geldt alleen voor kleding die ook in de wasmachine gewassen mag worden. Zet daarvoor een pan met water op het fornuis en laat het water koken. Leg vervolgens het kledingstuk over de pan en span het strak zodat de vlek in het midden boven de pan zweeft. Smeer wat keukenzout op de vlek en druppel er vervolgens wat citroensap overheen en laat dit een paar minuten inweken. Spoel vervolgens met water. Er is soms een aantal keer herhaling voor nodig, maar dit is wel een effectieve methode.

3 reacties

 • Erwin schrijft op donderdag 25 juli 2013 om 16:46:

  Oxaalzuur wordt gebruikt om roest-vlekken en/of bloedvlekken uit textiel te verwijderen. Ga daarbij als volgt te werk:

  Doorweek een doekje met de oxaalzuur-oplossing en dek de vlek af met het doekje.
  Laat het oxaalzuur een uur inwerken en verwijder vervolgens het doekje.
  Herhaal dit als de vlek nog niet voldoende is weggetrokken en/of laat het oxaalzuur nog wat langer intrekken. Ook kan het helpen tijdens het proces het oxaalzuur over de vlek te borstelen
  Maak de plek schoon met heet water en een droge doek.

 • Johan schrijft op maandag 25 mei 2015 om 10:02:

  Fijn om iets over de pan te spannen waardoor vervolgens de gaten zitten van de warmte van de pan 🙁 roest is wel weg maar gaten in t shirt, weet niet wat beter is….

 • Tycho Wilberink schrijft op woensdag 27 mei 2015 om 17:12:

  Persoonlijk als ik roestvlekken in mijn kleding heb dan geef ik mijn zus de schuld.Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!