Strijken

Strijken is en blijft een vreselijke klus. Je wilt dus graag voorkomen dat je het nog een keer moet doen. Met de tips in dit artikel zou dat helemaal moeten lukken.

Strijken? Hoe doe ik dat?

Volg de volgende stappen op om snel, efficiënt en netjes te strijken.

 • 1. Is strijken wel nodig?
  Is het wel nodig om het kledingstuk te strijken? Na het wassen een t-shirt goed uitkloppen kan soms ook al voldoende zijn. Zitten er echt veel kreukels in of wilt u de kleding of het beddengoed gewoon zo netjes mogelijk, ga dan naar stap 2.
 • 2. Controleer de strijksymbolen
  Strijken kan op 110, 150 of 200 graden. Dit staat aangegeven op het label van het kledingstuk. Sorteer je strijkgoed op basis hiervan zodat je niet steeds de temperatuur van je strijkbout hoeft te veranderen.
 • 3. Strijken
  Ieder kledingstuk vraagt om een andere methode:

  T-shirts
  Begin met het strijken van de mouwen. Leg deze plat met de naad precies aan de zijkant op de strijkplank en trek hem glad. Strijk vervolgens beide kanten van de mouw. Trek daarna het t-shirt over de punt van de strijkplank alsof de strijkplank het t-shirt aantrekt. Strijk vervolgens de voor- en achterkant van het t-shirt. Het is verstandig om t-shirts met opdruk binnenstebuiten te strijken, zodat de opdruk niet beschadigd.

  Broeken
  Leg een broekspijp op de strijkplank, strijk hem glad en strijk de voor en achterkant. Herhaal hetzelfde met de andere broekspijp.

  Overhemden
  Overhemden zijn vaak het meest vervelende om te strijken. Begin ook hier met het strijken van de mouwen, door deze plat met de naad precies aan de zijkant op de strijkplank te leggen. Trek de mouw glad en strijk beide kanten van de mouwen. Begin met de kant waar het knoopje zit en eindig met de achterkant. Voor mouwen bestaan ook speciale mouwplanken

  Vervolgens strijk je de rechter voorkant van het overhemd, de achterkant en de linker voorkant. Als laatste doe je het boord. Daarbij strijk je eerst de binnenkant en vervolgens de buitenkant.

  Pantalons
  In een pantalon hoort een vouw. Zorg daarom dat je de pijpen van de pantalon goed dubbel vouwt zodat het punt waar de vouw moet komen precies op de zijkant zit. Een pantalon strijk je nooit rechtstreeks om beschadiging te voorkomen. Je kan het beste een licht vochtige doek, bijvoorbeeld een theedoek zonder profiel, over de pantalon heen leggen alvorens er met de strijkbout overheen te gaan. De bovenkant van de broek kan je het beste over de strijkplank heentrekken, zodat je de plooien netjes kan houden.

  Jurken
  Eerst strijk je de bovenkant van de jurk. Daarna doe je de onderkant van de jurk door deze helemaal over de strijkplank heen te trekken. Strijk vervolgens continu het gedeelte aan de bovenkant van de strijkplank. Draai de jurk rond tot de hele jurk gestreken is.

  Rokken
  Ook hier geldt dat je de rok in zijn geheel over de strijkplank heen trekt. Strijk vervolgens het deel dat op de strijkplank ligt. Draai de rok rond tot de hele rok gestreken is.

  Beddengoed
  Alhoewel de meeste mensen het beddengoed niet strijken, is het niet onverstandig om dat toch te doen. Beddengoed zit meestal vol met mijten. Een goede wasbeurt krijgt de meeste mijten er meestal wel uit, maar mochten er na de wasbeurt nog mijten overblijven, dan zorgt het strijken van je beddengoed ervoor dat je ze vrijwel allemaal vakkundig om zeep helpt.

  Er is eigenlijk geen bijzondere manier om je beddengoed sneller of efficiënter te strijken (website bezoekers: vul aan als jij er wel een hebt!)

  Kussenslopen trek je over je strijkplank en dan gewoon rondom strijken. Hoeslakens op dezelfde manier. Je hoeslaken is waarschijnlijk te groot voor je strijkplank, dus trek hem gewoon steeds iets verder over de plank. Ga niet op het stapeltje leunen, want dan heb je de vouwen er zo weer in. Je onderlaken doe je op dezelfde manier.

Heb je per ongeluk een valse vouw gestreken? Dit kan je oplossen door water op de vouw te sproeien en er nog een keer met de strijkbout overheen te gaan.

Succes!

Tips via Facebook!