Theevlekken verwijderen uit kleding

Thee is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het komt dan ook regelmatig voor dat er theevlekken in kleding zitten. Geen nood, deze vlekken zijn goed te verwijderen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe kan ik het beste theevlekken verwijderen uit kleding?

Theevlekken verwijderen uit kleding met citroen

Als je er snel bij bent, dan kan je het beste citroen gebruiken om theevlekken te verwijderen uit kleding. Citroen is namelijk erg effectief tegen kleurstof en werkt daarom goed tegen de gekleurde vlekken die thee achter kan laten.

Druppel een beetje vers citroensap op de vlek en laat dit even intrekken. Je ziet de theevlek dan als het goed is lichter worden. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel vervolgens na met lauw water.

Oudere theevlekken verwijderen uit kleding

Oudere theevlekken zijn al een stuk moeilijker te verwijderen. Hiervoor heb je vlek verwijderende middelen nodig. Het type kleding bepaalt wat voor middel je het beste kan gebruiken.

Ongekleurde katoenen en linnen kleding
Het beste effect voor dit type kleding bereik je met ammonia. Behandel de vlek met ammonia en was het daarna op de handwas. Als dit niet werkt, kan je het ook proberen met bleekwater. Doe dit niet op gekleurde kleding.

Ongekleurde wollen en zijden kleding
Dit type kleding behandel je net als katoenen en linnen kleding ook met ammonia en met een handwas. Bleekwater kan je op deze kleding beter niet gebruiken.

Theevlekken in kunstvezels (nylon, acryl, polyester)
Voor theevlekken in dit type kleding kan je de kleding het beste spoelen met warm water. Dit zou al voldoende moeten zijn. Als alleen water niet werkt, dan kan je het ook nog proberen met een handwas. Vlekken laten doorgaans gemakkelijk los bij dit type kleding.

Theevlekken verwijderen uit kleding zou met deze tips een makkie moeten zijn. Heel veel succes gewenst en we hopen op een positief resultaat!

13 reacties

 • Rosie schrijft op dinsdag 4 februari 2014 om 17:25:

  Waarom zijn thee vlekken moeilijk te verwijderen? en waarom zijn oude theevlekken moeilijker te verwijderen?

 • Redactie (was-tips.nl) schrijft op dinsdag 4 februari 2014 om 19:36:

  Hoi Rosie,

  Als je er snel bij bent, dan zijn thee vlekken er gemakkelijk uit te krijgen. Oude theevlekken zijn moeilijker omdat de vlek dan de tijd heeft gekregen om diep in je kleding te trekken en zich daar te nestelen. Hoe langer je wacht met vlekken, hoe meer ze als het ware “vast komen te zitten”. Daarom moet je er met vlekken altijd snel bij zijn, dan heb je ze er zo uit.

  Heel veel succes, ik hoop dat je jouw vlekken er nog uit krijgt.

 • Jimmy schrijft op maandag 24 februari 2014 om 10:47:

  Welke stoffen mogen wel en wel stoffen mogen niet op deze manier behandeld worden?
  En wat zijn de gevaren voor de gebruiker van het vlekkenmiddel?

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op maandag 24 februari 2014 om 21:01:

   Hoi Jimmy,

   Bedankt voor je vraag. Het antwoord op je vraag staat al in het artikel. Per type stof staat het meest geschikte middel genoemd. Mis je een specifiek soort stof waar je meer informatie over zou willen? Zo ja, dan hoor ik het graag, dan zoek ik het voor je uit.

 • Marieke schrijft op maandag 14 april 2014 om 06:54:

  Wat kan ik het beste gebruiken op theevlekken in een gekleurd, katoenen shirt?

 • Calipie schrijft op dinsdag 7 oktober 2014 om 22:38:

  Ik heb een nieuw vest van abercrombie en er een hele kop zoethout thee over gemorst, de vlek zit er al best lang in want ik kwam er pas later achter, maar ik heb het laten weken en de vlek is niet minder geworden ☹ wat moet ik nu??

 • dani schrijft op vrijdag 31 oktober 2014 om 23:27:

  Thee vlekken in mn nylon werkblouse 2 dg geleden gebeurd net gewassen en is er niet uit iemand tips

 • Tineke schrijft op donderdag 3 september 2015 om 10:16:

  Ik heb een crèmekleurig bloesje in crêpe stof met theevlekken. Ze zaten er een week op voor ik ze ontdekte… Ik heb het bloesje eerst behandeld met ossengalzeep, maar de vlekken zijn niet veranderd.
  Heeft er nog iemand tips?

 • bobby schrijft op woensdag 30 december 2015 om 15:08:

  Gisteren een groot glas thee over mijn vloerkleed gemorst. Onwetend ben ik gelijk aan de slag gegaan met een warm sopje van wasmiddel. Helaas geen resultaat en de theevlek zat er vanochtend nog in. Toen maar raad gaan zoeken op internet. Op verschillende sites las ik dat een warm sopje van citroensag het juiste middel tegen theevlekken is, en jahoor …… de vlek was gelijk weg!!!! Bedankt voor de tip!!!!

 • Jenny schrijft op dinsdag 1 maart 2016 om 22:04:

  Hallo,

  Bedankt voor de tips!

  Ik heb vandaag een vrij oude theevlek in mijn matrasbeschermer behandeld met ammoniakoplossing. Helaas zonder resultaat. Kan zijn dat ik iets verkeerd heb gedaan?

 • Edith v Zeijl schrijft op dinsdag 16 mei 2017 om 14:43:

  Hoi ik heb mooi tuniek van Didi zwart en wit ter hoogte van de zak aan de voorkant zat een nieuw theezakje vergeten eruit te halen toen hij al in de wasmachine zat!!!
  Eruit bruine vlek ik kon wel schreeuwen….shout en vanis erop laten weken het is wel minder geworden dat wel maar je ziet nu een soort water bruinachtige vlek!!!
  Krijg ik deze er nu nog uit????

 • Angelique schrijft op donderdag 10 augustus 2017 om 17:14:

  Wat een super tip! Vandaag gelukkig mijn hippe onmisbare theemuts nog schoon gekregen na al die jaren! Yes! 😉

 • Mettje Gerlsma schrijft op zaterdag 6 januari 2018 om 18:05:

  Oude theevlekken in een spierwitte sweater. Een uitgeperste citroen vermengd met warm water een half uurtje in laten weken. Daarna in de wasmachine op 30 graden ( Wolwas) gewassen. Superschoon!Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!