Uitleg wassymbolen

Op deze pagina worden de verschillende wassymbolen uitgelegd. Wassymbolen staan op het etiquette in je kleding of wasgoed. Hierop staat aangegeven op welke wijze u het wasgoed het beste kunt wassen. Kijk voordat u begint met wassen dus altijd goed op de wassymbolen van uw wasgoed, alvorens ze in de wasmachine te stoppen.

Wassymbolen over Temperatuur
Wassymbolen Wassen op 95 graden. Let op! Bij dit voorbeeldplaatje staat geen streepje onder de wastobbe. Dit betekent dat je het kledingstuk kan wassen op de normale was (niet-kreukherstellende kledingstukken). Staat er wel een streepje onder dan betekent dat dat je het kledingstuk kan wassen op synthetische was (anti-kreukprogramma). Staan er twee streepjes onder betekent dit dat je het kledingstuk kan wassen onder wolwas. Kijk in de handleiding van je wasmachine hoe je dit instelt. Let in alle gevallen goed op de temperatuur.
Wassymbolen Wassen op 60 graden. Let op! Bij dit voorbeeldplaatje staat 1 streepje onder de wastobbe. Dit betekent dat je het kledingstuk kan wassen op synthetische was (anti-kreukprogramma). Staat er geen streepje onder de wastobbe? Dan kan je het kledingstuk wassen op de normale was (niet-kreukherstellende kledingstukken). Staan er twee streepjes onder betekent dit dat je het kledingstuk kan wassen onder wolwas. Kijk in de handleiding van je wasmachine hoe je dit instelt. Let in alle gevallen goed op de temperatuur.
Wassymbolen Wassen op 40 graden. Let op! Bij dit voorbeeldplaatje staan 2 streepjes onder de wastobbe. Dit betekent dat je het kledingstuk kan wassen als wolwas. Staat er geen streepje op het kledingstuk, dan kan je het kledingstuk wassen op de normale was (niet-kreukherstellende kledingstukken). Staat er 1 streepje op het kledingstuk, dan kan je wassen op synthetische was (anti-kreukprogramma). Kijk in de handleiding van je wasmachine hoe je dit instelt. Let in alle gevallen goed op de temperatuur.
Wassymbolen Dit kledingstuk mag niet in de wasmachine en moet met de hand gewassen worden
Wassymbolen Dit kledingstuk mag niet gewassen worden.

Wassymbolen over drogen
Wassymbolen Drogen toegestaan op normale temperatuur
Wassymbolen Drogen bij lage temperatuur
Wassymbolen Kledingstuk mag niet in de droger

Wassymbolen over strijken
Wassymbolen Kledingstuk mag heet gestreken worden op maximaal 200 graden
Wassymbolen Kledingstuk mag gestreken worden op maximaal 150 graden
Wassymbolen Kledingstuk mag gestreken worden op maximaal 110 graden
Wassymbolen Kledingstuk mag niet gestreken worden

Wassymbolen over bleken
Wassymbolen Dit kledingstuk mag gebleekt worden met chloor
Wassymbolen Kledingstuk mag niet gebleekt worden met chloor
Wassymbolen Kledingstuk mag gestreken worden op maximaal 110 graden

Wassymbolen over chemische behandeling
Wassymbolen De cirkel met een A betekent dat het kledingstuk bestand is tegen de gebruikelijke oplosmiddelen. De cirkel met de P betekent dat het kledingstuk alleen bestand is tegen perchloorethyleen, wasbenzine en white spirit. Indien er een streep onder de cirkel staat betekent dit dat het kledingstuk slechts tegen een beperkte mechanische belasting, vochtigheidsgraad en temperatuur kan.

De cirkel met de F betekent dat vlekken niet uit het kledingstuk verwijderd kunnen worden met tetra of tri. Let wel, dit is vooral informatie voor stomerijen.

Een rondje met een kruis er doorheen betekent dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden en dat er voorzichtig om gegaan moet worden met vlekkenmiddelen.

Tips via Facebook!