Vlekken verwijderen uit een stoffen bank

Heb je per ongeluk iets gemorst op je stoffen bank? Geen zorgen, als je snel handelt, dan krijg je de vlek er nog uit. Het type vlek kan natuurlijk verschillen. In dit artikel geven we je enkele specifieke en een aantal algemene tips over het verwijderen van vlekken uit een stoffen bank. Voor tips voor een leren bank: klik hier.

Algemene tips voor het verwijderen van vlekken uit een stoffen bank

Over het algemeen werkt een sopje altijd het beste. Als het een lichte vlek is, zoals etensresten, tomatensaus, koffie e.d. dan is een warm sopje met wasmiddel voldoende. Even goed poetsen en klaar is kees. Het type wasmiddel maakt niet zoveel uit. Droog de vlek met een handdoek of theedoek en de meeste vlekken zijn er dan gewoon uit. Gebruik in ieder geval geen hulpmiddelen zoals een strijkijzer of föhn om de bank droog te maken.

Vetvlekken verwijderen uit een stoffen bank

Indien je vetvlekken hebt gemaakt op een stoffen bank, kan je het beste de volgende stappen uitvoeren om de vlekken te verwijderen:

 • De eerste stap is om zoveel mogelijk vet te verwijderen. Daar zijn verschillende middelen voor. Een eenvoudige om te gebruiken is een beetje afwasmiddel. Dit brengt geen schade toe aan de bank, maar pakt het vet wel aan. Wat je ook kan proberen is een ontvetter, zoals Muscle.
 • De volgende stap is om met een spons en warm water de vlek eruit te poetsen.
 • Droog daarna de bank met een handdoek of een theedoek. Gebruik geen hulpmiddelen, zoals een föhn, want daar gaat de stof van rimpelen.

Dit zou voldoende moeten zijn om de vetvlekken te verwijderen.

Urinevlekken verwijderen uit een stoffen bank

Urinevlekken dien je zo snel mogelijk te behandelen. Bij voorkeur is de vlek nog niet ingedroogd, want dan heb je de meeste kans om de urine uit je bank te krijgen. Je kan het beste de volgende stappen uitvoeren om de urinevlekken te verwijderen uit je bank:

 • Als de vlek nog vochtig is, gebruik dan een keukenrol of wc papier om zoveel mogelijk urine te absorberen. Hoe meer vocht je uit de bank kan onttrekken hoe beter.
 • Maak vervolgens een sopje met Biotex Handwas & Inweek. Gebruik een spons om de vlek te poetsen. Laat het even een paar minuten intrekken.
 • Gebruik vervolgens een handdoek of theedoek om de vlek weer droog te poetsen. Gebruik geen hulpmiddelen, zoals een föhn, want daar gaat de stof van rimpelen.

Dit zou voldoende moeten zijn om de urinevlekken te verwijderen uit je bank.

We wensen je heel veel succes!

36 reacties

 • sarahbeertje schrijft op zondag 21 september 2014 om 17:45:

  ik heb een balpen streep in mijn stoffige bank. hoe kan ik het weg halen

  • Simone schrijft op dinsdag 3 februari 2015 om 14:25:

   Hallo
   Balpenvlekken verwijder je uit kleding met wat alcohol, wasbenzine of (verwarmd)citroensap. Als je de vlek vervolgens op de gebruikelijke manier wast is de vlek verdwenen.

  • Esther schrijft op dinsdag 28 juni 2016 om 10:32:

   Gewoon melk gebruiken om de balpen te verwijderen, helpt super!

  • Nico schrijft op zaterdag 29 juli 2017 om 11:37:

   Vlekken op uw (stoffen) bankstel zijn eenvoudig te verwijderen met spa rood. Doe een beetje spa rood op een werkdoekje en wrijf over de vlek heen binnen 10 sec. is de vlek verwijderd. Te gebruiken bij alle soorten vlekken op uw bankstel.

   Heb het net gedaan op grote oude vieze vlekken en wonderbaarlijk nu weg.
   Gr,Nico

   • Amy schrijft op woensdag 20 september 2017 om 04:42:

    Mijn zoontje van drie weken heeft overgegeven op onze stoffen bank – werkt dit ook met Spa rood?

 • Coby schrijft op zondag 15 februari 2015 om 12:16:

  Ik heb een vlek met etensresten op een grijze/bruine stoffen bank, het is kiptandoori

  • Wendy schrijft op zaterdag 4 maart 2017 om 13:28:

   Ik erger me altijd aan de hele hoop vragen hier, maar geen update over gevolg van behandeling. Daarom mijn ervaring hier. Ik had een grote vlek van olie dat uit een potje pesto was gelekt op mijn licht grijze bank. Ik heb geprobeerd te strijken op keukenpapier. Hielp niets. Vlek was al te ver ingetrokken.
   Hierna een pasta gemaakt, zo dik als tandpasta, van talkpoeder en afwasmiddel (beiden neutraal). Dit erop gesmeerd. 10 minuten laten intrekken en met een lepel eraf geschaafd. Hierna bestrooid met een laag talkpoeder en een nacht laten intrekken. Talkpoeder trekt het vocht eruit. Volgende ochtend stofzuiger erover. Bleef een geel, groenige vlek achter,ws restje afwasmiddel. Hier voorzichtig met een sponsje met heet water overheen om te proberen het afwasmiddel te verwijderen. Niet te nat gemaakt. Steeds met een doek de sop afgepoetst. Hierna meteen met föhn gedroogd. De vlek is bijna weg.
   Ik zie nog een vage donkere gloed, maar het valt niet meer zo erg op dat ik me eraan stoor. Het proberen waard dus.

 • carola schrijft op maandag 9 maart 2015 om 21:22:

  Ik heb vlekken verwijderd met warm water en een sopje op mijn stoffen bank, maar heb nu kringen wat kan ik daar dan aan doen.?

  • Amy Lodder schrijft op vrijdag 13 maart 2015 om 16:24:

   Ik heb hetzelfde probleem!
   Hoop dat iemand ons uit de brand kan helpen 🙁

   • mieke schrijft op zondag 26 april 2015 om 08:02:

    Ja, hier ook kringen!
    Wie weet wat hieraan te doen is?

    • liza schrijft op dinsdag 12 mei 2015 om 23:02:

     niet alleen de vlek doen maar het hele zitvlak

  • Jamie schrijft op vrijdag 11 september 2015 om 23:39:

   Hoi, ik heb gelezen:
   Lauw water, scheutje azijn, dan de doek niet te vochtig maken en voorzichtig naar beneden strijken met de doek. Ik ga het morgen proberen. Ik heb vandaag bloed verwijderd, dat ging goed, maar nu heb ik inderdaad ook een kring.

   • carolina schrijft op zondag 4 oktober 2015 om 20:32:

    je moet het hele vlak doen dan krijg je geen vlek

 • Amy Lodder schrijft op vrijdag 13 maart 2015 om 16:22:

  Hallo wij hebben een grijze stoffen bank.
  Afgelopen weekend heeft onze hond erop overgeven en mijn vriend heeft het weggehaald met alles reiniger in sop!
  Nu een hele uitbeten vlek op de bank.

  Weet iemand wat wij kunnen doen?
  Want de meubelzaak zegt dat ze er niets aan kunnen doen!

  Alvast bedankt!

  • Lisa schrijft op zaterdag 4 april 2015 om 00:39:

   Ik zit met hetzelfde probleem (kringen in de bank) en durf niet meer te reinigen, misschien worden de kringen wel groter. Iemand tips voor ons?

   • Redactie (was-tips.nl) schrijft op woensdag 6 mei 2015 om 22:36:

    Je zou het met een tapijtreiniger kunnen proberen. Die kan je huren bij de bouwmarkt. Kost een paar tientjes, maar daarmee kan je als het goed is ook de vlekken verwijderen. Dat geldt alleen voor een stoffen bank, niet voor een leren bank o.i.d.

 • Anneke schrijft op vrijdag 3 april 2015 om 21:06:

  Ik heb groene thee gemorst op een lichte stoffen zetel. Misschien een stomme vraag, maar maakt dit vlekken. Zoja wat kan ik best doen?

  Alvast hartelijk dank!!

 • Toon schrijft op woensdag 6 mei 2015 om 08:18:

  Ben met de fiets langs onZe stoffen bank gelopen. Nu zit er een veeg smeer op. Hoe kan ik die het beste verwijderen? Lees over vet verwijderen, maar dit lijkt me geen vet. Bedankt alvast!

  • carolina schrijft op zondag 4 oktober 2015 om 20:34:

   dat haal je weg door afwasmiddel ! je kan ook eerst wat olie op een doekje doen dan lost de vlek eerst op daarna met afwas middel

 • van hulle charlene schrijft op donderdag 20 augustus 2015 om 11:50:

  ook zetel gekuist. kringen, kringen en kringen. iedereen heeft dus het zelfde probleem. ga nu mijn stoffen zetel inwrijven met lauw water en beetje wasproduct en dan droog deppen.
  resultaat blog ik later.
  hopelijk lukt het.

  • Virginie schrijft op zondag 14 februari 2016 om 23:59:

   Hoi Charlene,
   Heb jij hiermee positief resultaat gehad om de kringen uit je zetel te krijgen, aub?
   mvg, Virginie

 • Richa schrijft op zondag 30 augustus 2015 om 07:21:

  Van gulle charlene, is het nog gelukt? Zit hier met hetzelfde probleem 😓

 • Petra schrijft op maandag 14 september 2015 om 13:56:

  Onze hond heeft ’s nachts zijn plas laten lopen en is in de stoffen bank getrokken. Met een sopje en wasmiddel kreeg ik de geur er niet uit. We hebben de bank buiten gezet en de tuinslang erop gezet… na 2 dagen zon leek hij weer droog en de urine geur is eruit maar nu stinkt hij naar een natte dweil. Ook die geur krijg ik niet weg, alleen tijdelijk. Moet ik de bank nu als verloren beschouwen of kan hij nog goed opdrogen en uiteindelijk weer goed gaan ruiken?

  • Thérèse schrijft op woensdag 8 maart 2017 om 12:30:

   Goedemorgen petra
   Je zou een bak water, met een beker azijn erin kunnen proberen eroverheen te gooien. Als ik was vergeten ben in de wasmachine gaat het ook altijd stinken. Dan zet ik hem vaak effe weer aan. Met een beker azijn op kort programma. En dan gaat die lucht er wel uit. En met wasmiddel en nogmaals uit wassen vaak niet. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
   Mvg Thérèse Uffels

 • Nike schrijft op dinsdag 6 oktober 2015 om 11:24:

  Wij wonen buiten en hebben last van hele kleine insecten ( zwarte stipjes) op de ramen maar ook op onze stoffen bank. Met Vanish geprobeerd, maar helpt niet.
  Zeer hardnekkig. Wat kan ik daaraan doen?
  Alvast bedankt!
  Mvg Nike

 • Thijs schrijft op woensdag 2 maart 2016 om 14:14:

  Ik ben laatst met een stofzuiger over de bank heengegaan maar helaas liet het een zwarte streep achter hoe zou ik deze kunnen verwijderen??

 • Diane schrijft op zaterdag 26 maart 2016 om 17:23:

  Ik heb een hond en hij heeft allemaal gele spul aan zijn plaser en dat zit nu op mijn bankstel hoe krijg ik dat er uit

 • Saskia schrijft op woensdag 27 april 2016 om 10:17:

  Onze hond is ziek geweest en heeft onze stoffen bank onder gespuugd heb van alles geprobeerd maar krijg de vlekken er niet uit. Iemand tips?

 • Emma schrijft op dinsdag 17 mei 2016 om 10:05:

  Een kleindochter heeft de stoffen bank ingesmeerd met antimuggestift, allemaal witte strepen. Ik heb geprobeerd met de stoomreiniger maar helaas geen resultaat.

 • anoniem schrijft op zondag 19 juni 2016 om 12:58:

  hallo ik heb gister een glas alcohol over mn bank laten vallen en ik heb ooit ergens gehoord dat je er zout op moest doen, dat deed ik en liet het even zitten daarna zoog ik het op met een stofzuiger maar de volgende dag is het een hele witte vlek geworden.
  wat kan ik doen?…….

 • Davey uit belgie schrijft op woensdag 27 juli 2016 om 16:44:

  Hallo,mijnpuppy van 4maand heeft al verschillende keren op de zetel geplast.maar snachts,dus die vlekken zijn intussen opgedroogd maar de geur blijft hangen .En is nu vlekken op de zetel {zichtbaar} . Iemand die me kan helpen. zelf hebben we er nog niets aangedaan dank bij voorbaat.

 • Babs schrijft op donderdag 28 juli 2016 om 22:06:

  Er is een waterballon stuk gegaan op de stoffen bank van mijn dochter. Hoe kan je dit het beste schoonmaken?

 • Stefan schrijft op zaterdag 15 oktober 2016 om 13:52:

  hoe krijg ik biervlekken uit een stoffenbank?

 • cees schrijft op zaterdag 31 december 2016 om 18:28:

  Hoe rubberstreep van laarsje te verwijderen uit lichte bank ?

 • elviene schrijft op vrijdag 17 maart 2017 om 00:40:

  hoe kan ik vlekken verwijderen uit een stootwagen, watervlekken? net zwarte stippels enz.. ik denk dat het komt doordat de persoon het op balkon had gelaten.. danke

 • marina deijkers schrijft op maandag 8 januari 2018 om 11:57:

  hoi heb een vlek van kinderklei op mijn stoffebank hoe doe ik die schoonmakenLaat een reactie achter

*

Tips via Facebook!