Hoe kan ik het beste mijn was sorteren?

Bij het wassen van je kleding is het belangrijk om de was goed te sorteren. De was sorteren heeft een aantal voordelen. Door goed te sorteren voorkom je dat je kleding door een verkeerde mix van kleuren verkleurd. Daarnaast zorgen de kleurspecifieke wasmiddelen ervoor dat je kleding langer mooi blijft. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag: hoe kan ik het beste mijn was sorteren?

Was sorteren stappenplan

Bij het sorteren van de was hanteer je het volgende stappenplan:

1. Wassen toegestaan?
Het eerste dat je controleert is of het kledingstuk gewassen mag worden of dat het naar de stomerij moet. Dit kan je terugvinden in het waslabel in je kleding. Voor de uitleg van de wassymbolen, klik hier.

2. Hand- of machinewas?
Kijk vervolgens of de kleding in de wasmachine mag. Ook dit kan je zien in het waslabel. Sorteer de kleding die met de hand gewassen moet worden apart.

3. Nieuwe kleding?
Nieuwe gekleurde kleding kan de eerste keer het beste apart of met de hand gewassen worden om te voorkomen dat de kleur afgeeft op andere kledingstukken. Leg zodoende ook nieuwe kleding op de handwas stapel.

4. Soort textiel?
Sommige stoffen vragen om een speciale aanpak. Kleding van wol en acryl verliezen bijvoorbeeld snel hun vorm in de wasmachine. Voor dit soort fragiele stoffen is op de meeste moderne wasmachines een speciaal programma aanwezig. Desalniettemin loop je hierbij het minste risico om deze met de hand te wassen.

5. Kleur, zwart of wit?
Vervolgens ga je de was sorteren in drie stapels. Je maakt een stapel met alle witte kleding, een stapel met de zwarte/grijze kleding en een stapel met alle gekleurde kleding.

Bovenstaande sortering is de basis. Je hebt bij deze sortering nu maximaal zes stapels:

– Kleding die niet gewassen mag worden en die naar de stomerij moeten
– Stapel handwas
– Een stapel machinewas wit
– Een stapel machinewas zwart
– Een stapel machinewas kleur

Op dit punt heb je twee keuzes: wassen of nog een slag doorgaan met de was sorteren. Als je een handwarme handwas maakt en de machinewas op maximaal 40 graden doet, is je kleding prima te wassen. Voor het optimale effect is het aan te raden om nog verder door te sorteren. Aan jou de keuze wat je prettig vindt. Door sorteren gaat als volgt:

6. Temperatuur
Iedere stof reageert anders op temperatuur. Sommige stoffen kan je daarom op een hogere temperatuur wassen dan anderen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer bacteriën je dood. Als een stuk wasgoed op een hogere temperatuur gewassen kan worden, dan bevelen we altijd aan om dit te doen. Sorteer je stapels daarom nog apart door op temperatuur. Maak voor iedere stapel nog aparte stapels waarin je sorteert op 30 graden, 40 graden en 60 graden. Je wasmachine heeft ook een 95 graden stand, maar die wordt tegenwoordig eigenlijk alleen nog gebruikt om je wasmachine zichzelf schoon te laten maken met wat schoonmaakazijn erbij. Daarnaast is een 95 graden was slechter voor het milieu. Handdoeken en ondergoed kunnen meestal op 60 graden. T-shirts, overhemden, spijkerbroeken, jurkjes etc. kunnen maximaal op 40 graden.

De meeste mensen stoppen hier met was sorteren. De echte schoonmaaktoppers kunnen nog een laatste slag maken:

7. Vervuiling:
je kan nog sorteren tussen licht, normaal en sterk vervuild.

We wensen je veel succes met de was. Heb je nog aanvullende tips of op- en aanmerkingen, dan horen we dat natuurlijk graag. Je kan een reactie achterlaten onder dit bericht.

Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!