Waar moet je op letten bij het kopen van een wasmachine?

Een wasmachine kopen is een moeilijke klus. Er zijn tientallen merken en al die merken hebben allerlei functies waar je nog nooit van gehoord hebt. De verkoper heeft allerlei mooie praatjes en komt met functies waarvan je geen idee hebt of je ze wel nodig hebt. Een wasmachine kost niet niks, dus dat maakt het allemaal nog een stuk lastiger. Een goede voorbereiding voordat je naar de winkel gaat, is dus heel verstandig. In dit artikel helpen we je daarmee op weg!

Wasmachine kopen met een voorlader of bovenlader?

De eerste keuze is een relatief eenvoudige. Wil je een wasmachine kopen met een voorlader of een bovenlader? Bij een voorlader kan je de was aan de voorkant in de wasmachine doen en bij een bovenlader via de bovenkant. Deze keuze maak je op basis van praktische redenen. Waar komt de wasmachine te staan? Wat is qua ruimte het meest efficiënt? Wat is voor mij persoonlijk handig in het gebruik? Bij een bovenlader hoef je bijvoorbeeld minder te bukken. Als je de wasmachine wil inbouwen of er een droger bovenop zetten, is een bovenlader weer minder praktisch.

Het energieverbruik van je nieuwe wasmachine

Tegenwoordig is alles duurzaam en wasmachines dus ook. Het energieverbruik van een wasmachine wordt aangegeven met de volgende tekens:

– A
– A+
– A++
– A+++

In het bovenstaande voorbeeld gebruiken we de letter A. Hoe lager de letter, hoe slechter het wasresultaat. Oudere machines hebben nog wel eens het label B, C, D, E of G. Nieuwe machines hebben tegenwoordig altijd label A. De plusjes achter de letter staan voor de mate van energiezuinigheid. Elk plusje betekent dat hij 10% zuiniger is. A+++ is dus 30% energiezuiniger dan gewoon A. Naast het energieverbruik staat ook altijd het watergebruik aangegeven bij een wasmachine. Een energiezuinige wasmachine is vaak iets duurder, maar betaalt zich op de lange termijn wel weer terug. Daarnaast is het natuurlijk beter voor het milieu. Een betere wereld begint bij jezelf.

Het toerental van je nieuwe wasmachine

Het toerental van je wasmachine is belangrijk voor het droogresultaat. Het is wel prettig als je was niet drijfnat uit de wasmachine komt. Hieronder staat aangegeven wat het resultaat is van de diverse toerentallen:

1000 toeren: bij dit aantal toeren blijft 58% van het vocht in de kleding zitten
1200 toeren: bij dit aantal toeren blijft 52% van het vocht in de kleding zitten
1400 toeren: bij dit aantal toeren blijft 50% van het vocht in de kleding zitten
1600 toeren: bij dit aantal toeren blijft 44% van het vocht in de kleding zitten

Bij verschillende soorten was (delicate stoffen), is het aan te bevelen om een wasmachine te kopen waarbij je het aantal toeren per wasbeurt handmatig aan kunt passen.

Wasmachines vergelijken

Voordat je een wasmachine koopt, zorg dat je goed de prijs vergelijkt. Dit kan eenvoudig via internet. Zoek daarbij ook naar recensies van de wasmachine door mensen die hem ook gekocht hebben. Dit kan een miskoop voorkomen. Een wasmachine is een prijzige aankoop waar je ook graag lang mee wilt doen. Neem hier dus goed de tijd voor.

Een nieuwe wasmachine kopen kan een heel avontuur zijn. We wensen je veel succes en met deze tips kan je ongetwijfeld tot een goede beslissing komen!

Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!