Help! Mijn wasmachine stinkt!

Er is niemand die graag wil dat zijn wasmachine stinkt. Los van de vieze geur in huis, kan het er ook voor zorgen dat je wasgoed smeriger uit de wasmachine komt dan toen het er in ging. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat kan ik doen tegen een stinkende wasmachine? Wil je liever een video zien in plaats van de tekst lezen, Klik dan hier.

Wasmachine stinkt? Volg ons stappenplan!

Een stinkende wasmachine is vrijwel altijd het resultaat van te weinig schoonmaken. Veel mensen denken dat een wasmachine zichzelf schoon houdt, maar dit klopt niet. Waspoeder kan aankoeken in de leidingen, het filter kan verstopt raken en ook kalk kan zich nestelen in je wasmachine. Dit zijn allemaal boosdoeners die ervoor zorgen dat je wasmachine stinkt. Je kunt de volgende stappen ondernemen om het probleem op te lossen.

Stap 1: Wassen op 95 graden
Tegenwoordig wassen we kleding vaak maar op 30 of 40 graden. Dit zorgt voor schone kleding, maar niet voor een schone wasmachine. Deze temperatuur is ideaal voor vetluis, een bacterie. Vetluis zorgt voor een smerige lucht (zie toelichting hieronder). Zodoende is het goed om eens in de zoveel tijd je wasmachine een zonder was op 95 graden te laten schoonspoelen. Voor een optimaal effect voeg je schoonmaakazijn of bleekwater toe. Als je wasmachine heel erg stinkt, dan zal je deze stap waarschijnlijk een paar keer moeten doen.

Stap 2: Tips voor het schoonmaken van je wasmachine
Als wassen op 95 graden niet werk, zorg dan dat je de binnenkant van de wastrommel goed schoonmaakt. Controleer vervolgens het filter op achtergebleven vuil. Zeepresten of een verstopt filter kunnen er voor zorgen dat je wasmachine stinkt. Als je bijvoorbeeld kleding met moddervlekken in de wasmachine hebt gewassen, kan het filter verstopt raken. Bij een verstopt filter wordt oud waswater niet meer afgevoerd en dit blijft dan achter in de wasmachine. Daar gaat de wasmachine ook van stinken.

Het filter zit meestal onderin je wasmachine achter een klepje aan de voorkant. Het filter is bijna altijd wit en kan je opendraaien en uit de wasmachine trekken. Naast het filter zit ook een zwart/grijs afvoer slangetje. Deze kan je open draaien om overtollig water af te laten stromen. Als je het slangetje open draait komt er direct water uit, dus hou een emmer in de buurt om het water op te vangen.

Controleer ook de plek waar je zeep in de wasmachine doet. Vooral bij het gebruik van waspoeder kan het daar ook nog wel eens gaan schimmelen. Ook kan er soms vuil terecht komen achter de rubberen rand in het deksel of de deur van je wasmachine. Kijk hier dus ook voor achtergebleven troep.

Vetluis
Vetluis, of wasluis, is een bacterie die je vaak in wasmachines aantreft. De bacterie ontstaat door het vuil dat in je wasmachine achterblijft na een wasbeurt. De bacterie zorgt voor een stinkende wasmachine en zorgt er ook voor dat je kleding kan gaan stinken of zelfs beschadigen. Zoals hierboven genoemd helpt leeg wassen op 95 graden het beste. Gebruik vooral niet meer wasmiddel. Dat werkt alleen maar averecht.

Zet de wasmachine deur open na het wassen
Het is verstandig om na het wassen de deur van je wasmachine even open te houden. Hierdoor kan de condens eruit. Als je de wasmachine direct dicht doet, dan blijft de binnenkant vochtig. Dit is een ideaal klimaat voor bacteriën. Als deze zich gaan ontwikkelen, zorgt het ervoor dat je wasmachine stinkt.

Met deze tips hebben we je hopelijk een heel eind op weg geholpen. Als je zelf nog meer tips hebt die we aan dit artikel toe kunnen voegen, stuur ons dan je tips via info@was-tips.nl. Alvast hartelijk bedankt voor je hulp!

20 reacties

 • J.Boshuizen schrijft op zondag 4 september 2011 om 17:15:

  Stank in de wasmachine.
  Ook hier last van een stinkende wasmachine. De was ruikt of het is gewassen in slootwater. Alles al geprobeerd, ontkalken, wc reinigingstbl om bacterien te doden. Ontvettingsmiddel van de wibra. Filter schoongemaakt, maar het slangetje bij de filter steeds vergeten, dit nu geopend. Er kwam een vieze drap uit.
  De wasmachine aangezet met een ontkalkingsmiddel en het slangetje een half uur open laten staan, hierdoor is hopelijk de vieze boel weggespoeld. Nu draait de was, afwachten maar, de trommel rook in ieder geval fris.

  • Redactie schrijft op zondag 4 september 2011 om 19:41:

   Bedankt voor de tip! Het kan soms in kleine dingen zitten. We hopen dat het daarmee opgelost is. Als er nog meer mensen tips hebben, ze zijn van harte welkom!

  • Nicolaas schrijft op vrijdag 27 februari 2015 om 12:59:

   Ik doe om het stinken te voorkomen al jaren het volgende!
   Maak 1x per maand alle losse onderdelen Het filter ,de poeder of vloeibaar sorteerbakje van de wasmiddelen schoon door deze in de afwasmachine te doen.
   Het trommelgedeelte door er een speciaal schoonmaaktablet voor wasmachines in te doen en het te laten draaien van de machine op 60 graden, tussendoor als ik werkkleding heb doe ik zo’n tablet in de trommel er extra bij zo voorkom je dat de smerige troep zich vast zet in de machinetrommel en slangen!
   Maak ook na de was het deurrubber goed droog (even Optillen)

 • Sylvia schrijft op woensdag 5 oktober 2011 om 16:43:

  1 keer leeg wassen en het was opgelost. Thx, geen last meer van een stinkende wasmachine :-D

 • S. Driessen schrijft op zaterdag 1 februari 2014 om 22:47:

  Beste wasmachinegebruikers,

  Onze wasmachine begon ook minder fris te ruiken!
  Dit is een AEG type 86730.
  Omdat alle tips en trucs niet werkte, heb ik de hele wasmachine uit elkaar gehaald.
  Wat ik toen zag was wel schrikken!
  Tussen de draaiende trommel en de vaste trommel bevond zich echte smurrie!
  (vind je ook als je de afvoerpijp van de wasbak schoonmaakt)
  De troep zit rond de aandrijfas van de trommel. Zowel op de draaiende als de stilstaande trommel.
  Ik kan mij nu voorstellen dat het meestal niet goed lukt je wasmachine schoon te krijgen.
  (de vieze luchtjes kwijt te raken) (De troep zit hoger dan het gemiddelde waterniveau in je trommel)

  Mijn tip zou dus zijn:
  Als je wasmachine echt stinkt, complete trommel demonteren en schoonmaken.
  ( nieuwe lagers en keerring kan gelijk meegenomen worden)

  Groeten,
  S.Driessen

 • mevenhuis schrijft op dinsdag 8 april 2014 om 12:08:

  mijn wasmachine het zit in de rubber rand van de was machine deur heel vies echt smeer? wat moet ik daar aan doen? ik maak het altijd al schoon na een was beurt?
  het is zelfs al wat in gebrand in de rand van de was machine deur

  • Shams schrijft op dinsdag 6 mei 2014 om 13:38:

   Mijn schoonmoeder heeft me geleerd om na het wassen de rubber rand helemaal droog te maken en met wat babypoeder (die ze normaal op de billetjes doen van babys) in te poederen… Het helpt echt! Succes!

 • ramona smiers schrijft op vrijdag 11 juli 2014 om 23:34:

  Ik heb gezocht en gezocht, filter gevonden , maar slangetje niet.

  Mijn was stinkt ook, hoewel net een was gedraaid met ook wasmiddel in de trommel en was rook nu gewoon.
  Hoe kan ik het wasmiddelbakje goed schoonmaken?

  • claudia van dijke schrijft op zaterdag 27 september 2014 om 13:36:

   Het wasmiddelbakje kun je eruit halen om schoon te maken .

 • Marleen Vreys schrijft op zondag 17 augustus 2014 om 19:48:

  Ik heb een vraagje want heb een probleem met men wasmachine . ki heb een nieuwe wasmachine ik heb vanalles aan het verven geweest en ook gewerkt met white spirit dit hing natuurlijk aan men kleren ik heb deze kleren dan ook in de wasmachine gedaan nu blijft de wasmachine rieken naar de white spirit en verf geurtjes wat kan ik hier aan doen al vast bedankt Ps heb er al een paar keer een afwas tablet in gedaan maar dit helpt niet

  • Hans schrijft op zaterdag 27 september 2014 om 18:27:

   Koop een nieuwe wasmachine! :)

 • didi schrijft op dinsdag 19 augustus 2014 om 07:22:

  Ik doe meestal kleine wasjes op 40 graden. Na ongeveer 5 wasbeurten maak ik de wastrommel aan de binnenkant schoon met bleekmiddel ook de rubberen rand en de bakjes waar je wasmiddel in doet. Dan gooi ik nog wat extra bleekmiddel los in een lege wastrommel laat dit zonder was draaien op 40 graden. En de volgende wasbeurten met was en wasmiddel ruiken weer heerlijk fris en schoon. Ook op 40 grade was. Doe dit om de 5 a 6 wasbeurten. Succes !!

  • Erna schrijft op zaterdag 8 november 2014 om 13:34:

   Denk je eraan dat bleekmiddel héél slecht voor het milieu is? Alterrnatief: mengsel van (huishoud)azijn, ctroensap en zuiveringszout. Je kunt ook eerst alleen de azijn gebruiken.

  • lisette schrijft op dinsdag 30 december 2014 om 01:03:

   Bleekmiddel reinigt niet, het maakt vuiligheid minder zichtbaar,het bleekt namelijk.

   • Johan schrijft op vrijdag 27 februari 2015 om 14:38:

    Hallo Lisette,

    Bleekmiddel reinigt (en ontsmet) wel degelijk.
    Het bleken is een zichtbaar effect dat ontstaat doordat de zeer agressieve chloor ionen de moleculen die de vlek veroorzaken aanvallen en kapot maken (in kleinere stukjes breken).
    Die kapotgemaakte moleculen lossen vervolgens makkelijker op en zie daar, het is daarna schoon.
    Het gevaarlijke voor het milieu en je kleding is dat die chloor ionen alles aanvallen. Dus ook de stof van je kleding of het leven in de vrije natuur.
    Daarom kan je beter het advies van Erna volgen. Minder schadelijk en evengoed effectief. Ook veel beter voor je eigen gezondheid. :-)

    Groet, Johan.

 • Klaas schrijft op zondag 9 november 2014 om 23:52:

  Wij hadden ook last van stank in de wasmachine en hebben super wasmachine reiniger besteld via
  Miele. Helpt echt heel goed.

 • Peter schrijft op maandag 24 november 2014 om 21:18:

  Ik heb veel tips gelezen en toegetast, maar desondanks hield bij ons de stank aan. Tot een tip van een wasmachinemonteur. Onze afvoerslang was namelijk te diep in de pvc buis gestopt. Daardoor liep het afvalwater terug in de wasmachine en bleef er altijd een restje water over dat deze stank veroorzaakte. Binnen 1 minuut had ik het aangepast (slang ongeveer 15 cm en niet tot de zwanenhals) en de stank is weg!

 • lisette schrijft op maandag 29 december 2014 om 00:45:

  Onze zanussi heeft het filter in de machine. Via een luikje in de trommel kun je daarbij komen.
  Nou heb ik het filter wel schoongemaakt, maar hoe gaat dat oude water eruit?
  En hoe komt het dat er water in blijft staan?

  • Erika schrijft op woensdag 18 februari 2015 om 18:13:

   Hier ook een Zanussi met hetzelfde probleem. Heb je al een oplossing gevonden?

 • Merel schrijft op zaterdag 28 februari 2015 om 21:05:

  Hier een Miele van 16jr oud.
  Onaangename geur uit trommel.
  Miele gebeld, volgens is oorzaak wasluis.
  Oplossing min 1x p/w wassen op 95*
  Schoonmaakmiddel voor vaatwasser (in lege trommel min 60*). Hielp allemaal onvoldoende. Echtgenoot voorzijde los gehaald. Enorme stinkende smurrie in met name wasverzachter ‘leiding’ tussen bakje en trommel. Wasmiddel ook vies, maar niet in die mate.
  Alles schoongemaakt, nu is probleem (tijdelijk) verholpen.Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!