Waspoeder of wasmiddel gebruiken tijdens het wassen?

Tegenwoordig wordt je in de supermarkt overspoeld met verschillende soorten wasmiddel. Het belangrijkste onderscheid is waspoeder of vloeibaar wasmiddel. Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van waspoeder

Waspoeder heeft de volgende voordelen:

 • Goed te gebruiken bij een wasprogramma met een hoge temperatuur
 • Waspoeder bevat meer reinigende stoffen dan vloeibaar wasmiddel en hebben daarom in theorie een beter effect
 • Beter voor het milieu
 • Waspoeder is door de bank genomen goedkoper

Uiteraard zijn er ook nadelen:

 • Waspoeder kan bij overmatig gebruiken vlekken achterlaten op je kleding
 • De wasmachine moet regelmatig schoongemaakt worden omdat het waspoeder blijft kleven in het waspoederbakje
 • Waspoeder kan bij overmatig gebruik de wasmachine beschadigen

De voordelen van vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel wordt meer gebruikt dan waspoeder en dat is niet geheel zonder reden. De voordelen op een rij:

 • Vloeibaar wasmiddel heeft een beter effect bij een was op lage temperaturen
 • Vloeibaar wasmiddel hoeft niet eerst op te lossen en heeft een sneller effect dan waspoeder. Daarmee is vloeibaar wasmiddel beter geschikt voor korte wasprogramma’s
 • Laat geen vlekken achter op het wasgoed

De nadelen van vloeibaar wasmiddel zijn:

 • Het is duurder
 • Vloeibaar wasmiddel kan door de lage temperatuur waarop gewassen wordt zorgen voor een stinkende wasmachine of vetluis
 • Je kleding wordt minder schoon dan bij waspoeder
 • Als je vloeibaar wasmiddel op een te lage temperatuur gebruikt, dan blijven er vetresten achter die er op termijn voor kunnen zorgen dat je afvoer verstopt. Om dit tegen te gaan is het van belang de wasmachine regelmatig op 90 graden te laten draaien. Dit is minder energiezuinig, maar nodig om je wasmachine en afvoer goed schoon te houden.

11 reacties

 • Ed schrijft op donderdag 19 december 2013 om 03:00:

  Na verstopping van riool (vetresten) het advies van de expert gekregen om geen vloeibare wasmiddelen in was- en afwasmachine te gebruiken. Deze laten vetresten achter in de afvoer.

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op donderdag 19 december 2013 om 10:45:

   Bedankt voor je aanvulling Ed, je hebt gelijk, dat is een van de nadelen van vloeibaar wasmiddel en die staat er nog niet tussen. We gaan hem gelijk toevoegen aan het lijstje. Hartelijk bedankt!

 • Lisa schrijft op vrijdag 27 december 2013 om 16:54:

  deze informatie is zeer nuttig en ik heb er dan ook veel aangehad voor mijn profielwerkstuk over wasmiddel, nu moet ik echter dit als bron noteren maar wat is nu de precieze auteur en jaar van uitgave? en over het voordeel bij waspoeders, wat zijn dan de daadwerkelijke betere reinigende stoffen die wel in waspoeder en niet in vloeibaar wasmiddel zitten?

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op vrijdag 27 december 2013 om 20:30:

   Hoi Lisa,

   Wat leuk dat je een profielwerkstuk doet over wasmiddel. De informatie die je wil hebben stuur ik je even per e-mail toe.

   Heel veel succes met je werkstuk!

 • tommy schrijft op zaterdag 7 maart 2015 om 20:54:

  wat ik niet begrijp is dat bij waspoeder “beter voor het milieu staat”. Wat mij bekend is, is dat het grootste nadeel van poeder juist slecht voor je gezondheid is en andere levende organismes om je heen. Het poeder verstuift (komt in de lucht). En dat is heel goed te ruiken :). Dus hoe kan het dan beter voor het milieu zijn. Volgens mij zijn ze allebei slecht voor het milieu. Maar met poeder heb je dan nog het nadeel dat je jezelf en/of je kinderen schade toe kan brengen. Dit vind ik wel een hele belangrijke nadeel. Dit en het nadeel dat je kleurwas al heel snel vervaagd, vooral met omo.

 • tommy schrijft op zaterdag 7 maart 2015 om 20:58:

  En waspoeder laat ook zeepresten achter. En waspoeder kan ook je wasmachine flink kapot maken. Als je je wasmachine niet schoonmaakt kan het achtergebleven poeder een grote harde klomp worden, waardoor je je machine ineens weg kan moeten doen.

 • tommy schrijft op zaterdag 7 maart 2015 om 21:00:

  ohw en wat betreft goedkoper. Ik weet niet het poeder zelf is waarschijnlijk goedkoper. Maar je nieuwe dure gekleurde kleding vinden dat poedertje niet zo fijn 🙂

 • Petra schrijft op dinsdag 13 oktober 2015 om 17:10:

  Zojuist is de monteur van Miele klaar met mijn 4 jaar oude wasmachine. Het trommelkruis was helemaal aangetast door volgens hem vloeibaar wasmiddel. Gevolg: nieuwe trommel en ca.3 manuren werk.
  Volgens hem zitten in de huidige vloeibare wasmiddelen voor lage temperaturen zulke agressieve stoffen dat die de wasmachine aantasten, daarbij komt ook nog dat vloeibare wasmiddelen de neiging hebben om als een heel dun laagje aan de buitenkant van de trommel en aan de binnenkant van de kuip te blijven plakken. Daar veroorzaken ze de vorming van bacteriegroei en vetluis. Poederwasmiddelen bevatten vaak stoffen die niet oplossen en daardoor de trommel en kuip enigszins schoon schuren waardoor bacterien en vetluis geen houvast krijgen.
  Zijn advies: als je wilt kun je best vloeibaar wasmiddel gebruiken, maar wissel dat dan wel af met poeder en draai ook regelmatig (wekelijks) op hogere temperaturen (60 of 80 graden) om je trommel en kuip schoon te houden.

 • Hageneesje schrijft op woensdag 21 december 2016 om 00:07:

  Ben ik de enige die om de 10 wasbeurten een liter schoonmaakazijn in het wasmiddelvak en trommel gooi en de wasmachine op 90 graden laat draaien?
  Juist om bovenstaande problemen te verkomen?

  Thanks voor de tips. Kies toch maar voor poeder.

 • was schrijft op zondag 28 januari 2018 om 19:13:

  poeder is veel beter voor je wasmachine, vandaag de afvoerslang schoongemaakt. had enige tijd met vloeibaar wasmiddel gewassen. een grote grijze drab die er uitkomt (kokend water met soda gebruikt en daarna spoelen). poeder kan gewoon voor gekleurde was alleen moet je de trommel niet te vol doen, dan geen witte poeder resten, Het zeepbakje wordt met vloeibaar juist vet en smerig

 • Marcel Klein schrijft op maandag 5 februari 2018 om 13:38:

  Nou lees ik hier dat sommige mensen afraden om vloeibare wasmiddelen te gebruiken omdat hiervan de afvoeren verstopt zouden raken. Nu heb ik in mijn werk zeer regelmatig te maken met verstopte afvoeren en in het overgrote deel van de gevallen zijn de afvoeren verstopt door grote kluiten waspoeder. Waspoeder en frituurvet vormen vooral een dodelijke combinatie. Het idee dat vloeibaar wasmiddel de afvoeren zou doen verstoppen mag wel eens heel goed onderzocht worden. Ik geloof er niets van in ieder geval.Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!