Wat is het voorwas programma op mijn wasmachine?

Je leest er over op internet, het staat in de handleiding van je wasmachine en overal lijkt iedereen ook gelijk te weten waar het over gaat. Maar jij denkt bij jezelf: voorwas? Wat is de voorwas en wat doet dat programma dan eigenlijk? In dit artikel helpen we je uit de brand!

Voorwas bij grote vlekken

De voorwas is een extra programma op je wasmachine. De naam zegt het al, dit programma draai je voordat de grote wasbeurt begint. Je gebruikt de voorwas indien je grote vlekken op je kleding hebt gemaakt. Je kan de voorwas vergelijken met het weken van de kleding in een emmer water. De voorwas zorgt ervoor dat de vlek wat weeïg wordt, zodat deze gemakkelijker verwijderd kan worden tijdens de hoofdwas. Er is ook een speciaal wasmiddelbakje voor de voorwas. Je hoeft niet per se wasmiddel in het wasmiddelbakje te doen. Water is bij de meeste vlekken ook voldoende. Als je echt pittige vlekken op je kleding hebt gemaakt, dan het helpt natuurlijk wel om er een beetje wasmiddel bij te doen. Je kleding wordt dan als het ware twee keer gewassen. Het voorwasprogramma duurt vaak maar 4 minuten, maar de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt is ongeveer gelijk of iets minder dan de hoeveelheid die je gebruikt voor de hoofdwas.

We hopen hiermee je vraag beantwoord te hebben. Succes met het wassen!

2 reacties

 • Leo Klomert schrijft op dinsdag 12 augustus 2014 om 09:52:

  lijkt mij sterk dat je evenveel wasmiddel in de voorwas doet als in de hoofdwas.
  teveel wasmiddel is slecht voor de wasmachine.
  dus dit klopt niet helemaal.

 • Willems schrijft op zondag 31 december 2017 om 13:39:

  Beste,
  Hoe zit het dan met een capsule die je rechtstrreks bij de was steekt? als de “voorwas”gedaan is pompt de machine af je bent dan toch jis toch je wasmiddel voor de “hoofdwas”verloren?????Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!