Wat is waterhardheid van het leidingwater?

Op sommige wasmiddelen wordt aangegeven dat de hoeveelheid wasmiddel die je per was gebruikt afhankelijk is van de waterhardheid van het leidingwater. Maar wat betekent dat nou precies?

Wat betekent waterhardheid?

Met “waterhardheid” wordt de hoeveelheid kalk die in het water zit bedoeld. Hard water, betekent dat er veel kalk in het water zit. Zacht water betekent dat er weinig kalk in het water zit. Kalk is vervelend. Kijk naar de gemiddelde reclame over schoonmaakmiddelen en je zult regelmatig de term “kalkaanslag” voorbij zien komen. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag.

Wat betekent waterhardheid voor mijn was?

Hard water zorgt ervoor dat de stoffen in het wasmiddel die er voor zorgen dat je kleding schoon wordt minder effect hebben. Fabrikanten van wasmiddel houden daar tegenwoordig wel rekening mee. Nu zit er meestal een speciale stof in het wasmiddel die er voor zorgen dat het wasmiddel goed blijft werken bij hard water. Bij de wasmiddelen die deze speciale stof niet gebruiken, staat aangegeven dat er meer wasmiddel gebruikt moet worden bij hard water.

Hard water tast niet alleen je was aan, maar ook je wasmachine. Kalk laat smerige sporen achter en die moeten goed schoongemaakt worden om beschadiging te voorkomen. Niet iedereen in Nederland heeft hetzelfde type water. Controleer hier wat de waterhardheid bij jou in de buurt is. Is de waterhardheid in jouw regio hoog? Maak je wasmachine dan regelmatig schoon!

Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!