Wat kan je doen tegen een stinkende leren (hand)tas

Leren tassen kunnen behoorlijk stinken, vooral als ze net nieuw zijn. Soms is de stank zo erg, dat je ze niet eens in de kamer kan laten liggen, omdat het de kamer vult met een nare lucht. In dit artikel kijken we naar een aantal mogelijke oplossingen tegen de stank.

Mogelijke oplossingen tegen een tas die stinkt

Voordat je begint met onderstaande methodes, willen we je er op wijzen dat de geur van een lederen tas nooit helemaal weg gaat. Leer stinkt nu eenmaal. Als je je daar aan stoort, is het wellicht slimmer om een andere tas te kopen.

Je kan natuurlijk wel je best doen om de stank te beperken. Er is niet één oplossing die altijd werkt. Stinkt jouw tas dus heel erg, probeer dan verschillende oplossingen tot je er een vindt die werkt. Het kan soms even duren, maar hou vol, vroeg of laat krijg je de stank er met een van deze methodes uit.

Algemene opmerking
Leg een leren tas sowieso nooit in een afgesloten ruimte, zoals een kast. Door de tas te luchten wordt de geur altijd minder. Hoe langer je hem laat staan in zijn eigen lucht, hoe sterker hij gaat ruiken. Daarnaast kunnen de andere voorwerpen in de kast ook naar leer gaan ruiken.

Buiten hangen
De tas buiten laten luchten helpt natuurlijk altijd. Dit zal de geur nooit helemaal weg halen, maar een paar dagen in de frisse lucht haalt in ieder geval de ergste geur weg. Zorg wel dat de tas niet nat kan worden, want dat is schadelijk voor het leer.

Koffiebonen
Behandelen met koffiebonen werkt goed tegen een lederen tas die geverfd is. Meestal is het de verf op deze tassen die je ruikt. Doe de tas in een plastic zak met een scheut koffiebonen erbij. De zak laat je open staan zodat er frisse lucht bij kan komen. Het kan zomaar één tot twee weken duren voordat de stank helemaal verdwenen is, dus heb geduld! Uiteraard ruikt je tas daarna wel licht naar koffie, maar vaak ruikt dat beter dan de stank van verf.

Geurvreters
Komt de stank van binnen in de tas dan is dit waarschijnlijk de meest voor de hand liggende oplossing. Leg geurvreters in je tas. Voordeel is dat ze weinig ruimte innemen en doorgaans lost dit het probleem grotendeels op.

Koelkast Ei
Een koelkast ei doet hetzelfde als een geurvreter, maar is eigenlijk specifiek voor in de koelkast. Desalniettemin kan je hem ook gewoon in je tas leggen. Een koelkast ei kost meestal niet meer dan vijf euro.

In de vriezer leggen
Doe de tas in een plastic zak en leg deze een nachtje in de vriezer. Dit is een methode die je eigenlijk gebruikt om bacteriën te doden in schoenen die naar zweet ruiken. We horen ook wel eens dat deze methode goed werkt bij het stankvrij maken van een leren tas.

Jouw tips kunnen we goed gebruiken!

Heb je zelf tips die kunnen helpen of wil je ervaringen delen met ons over een van de hierboven genoemde tips? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

5 reacties

 • Ally schrijft op vrijdag 25 november 2011 om 11:12:

  Bedankt voor de informatie!

 • greet schrijft op zaterdag 22 oktober 2016 om 08:06:

  Buiten hangen helpt niet.
  In de vriezer helpt ook niet.
  Ik ga de koffiebonen proberen! Elke keer wanneer ik in mijn halletje kom ), daar hangt de tas, ruik ik de leerlooierij in Marokko waar we waren. Wat een stank!

  • Marit schrijft op donderdag 27 oktober 2016 om 18:15:

   Het is maar een tas, ik heb een nepleren prachtige bank gekocht, met stank, geweldige kleur: oranje dat dan weer wel. Dus nu geleerd: altijd ruiken aan tassen en banken voordat je ze aanschaft. Ik ben met HG aan de slag gegaan en de stank is weg, maar ik weet niet voor hoe lang.

 • Anoniem schrijft op zondag 18 juni 2017 om 22:43:

  Heb een leren jas, het liefst gebruikte ik ook een leren portemonnee, maar hoe krijg je dat originele leren luchtje weer terug? Het is net alsof het verloren is gegaan.

 • Biebiene schrijft op zondag 26 november 2017 om 16:18:

  Ik heb een cowboybag gekocht. Die stinkt naar kamelen. Geen verf, geen ‘geen’ leergeur maar echt sterk naar kamelen. Ik zie nog niet de gouden tip. Nog meer ideeën? Geurvreter in de tas, helpt niet erg voor de buitenkant bijvoorbeeld.Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!