Welke stand moet ik gebruiken op mijn wasmachine?

Voorwas, eco-stand, 30 graden, 40 graden, 60 graden, 90 graden en soms nog veel meer. Een wasmachine is geen moeilijk apparaat, maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je hem gebruikt. In dit artikel gaan we in op de verschillende standen op je wasmachine.

Wasmachine standen

Afhankelijk van de wasmachine die je hebt zijn er een paar verschillende standen die je kunt kiezen. Hier lichten we er een uit.

Eco-stand
De eco-stand zit op de nieuwere wasmachines. In deze stand duurt het draaien van een was langer dan gebruikelijk. Je gebruikt de eco-stand als je smerige vlekken op je kleding hebt, maar als je niet wil wassen met een programma van 60 of 90 graden. Met de eco-stand kan je gewoon wassen op 30 graden en is de kans groter dat je was schoon uit de machine komt. De werking van de eco-stand verschilt wel per fabrikant. Kijk dus altijd goed in de handleiding van de wasmachine wat de fabrikant van jouw wasmachine precies bedoeld met eco-stand. Handleiding van je wasmachine kwijt? Klik hier.

Wasprogramma’s

Er zijn verschillende wasprogramma’s, afhankelijk van het type wasmachine dat je hebt. Hieronder lichten we er een paar uit.

Voorwas
De naam zegt het eigenlijk al. De voorwas is een programma dat je draait voordat je het normale wasprogramma draait. De voorwas laat je kleding een tijdje inweken, zodat de vlekken op je was in het normale programma gemakkelijker loslaten. De voorwas kan je vergelijken met een smerige pan die je met afwasmiddel en water even laat om het vuil los te weken. De voorwas gebruik je alleen als je kleding erg smerige vlekken heeft.

Hoofdwas
Dit is het belangrijkste wasprogramma. Dit wasprogramma heeft verschillende standen. Hieronder worden de verschillende standen toegelicht.

Katoenwas
Dit is het meest energiezuinige programma op de wasmachine. Bij de katoenwas wordt de minste energie, maar ook het minste water gebruikt. Katoenwas gebruik je voor wasgoed van katoen en linnen. Denk daarbij aan beddengoed, tafellakens, ondergoed, handdoeken, overhemden etc. Let wel op dat het materiaal van het wasgoed van katoen is en niet van synthetisch materiaal zoals nylon e.d.

Synthetische was
Het synthetische programma is bedoeld voor synthetische kleding. Synthetisch betekent dat het niet van natuurlijk materiaal is gemaakt, zoals Nylon, orlon, acryl en dergelijke. Denk daarbij aan blouses, overhemden, overalls etc.

Fijne was / Fijnwas
De Fijnwas is bedoeld voor wasgoed gemaakt van fijne materialen. Denk daarbij aan jurken, rokken en gordijnen. Sommige overhemden vallen hier ook onder.

Wolwas
De wolwas is voor wasgoed van wol. Let wel goed op of jouw wollen wasgoed wel in de wasmachine gewassen mag worden. Wol kan meestal beter met de handwas, omdat het snel uitrekt. Kijk ook even hier voor tips over een handwas en hier voor hoe je wollen kleding het beste kan laten drogen.

Anti-kreuk/kreukherstellend
Het kreukherstellend programma is meestal redelijk kort en is bedoeld voor eenvoudig te wassen textiel. Meestal hoeft dit type wasgoed niet gestreken te worden en kan je het na het wassen direct in de kast hangen.

Centrifugeren
Het centrifugeren programma is bedoeld om je kleding te drogen. Bij centrifugeren draait de wasmachine op zeer hoge snelheid. Door de snelheid wordt het water uit je kleding geduwd. Je kleding wordt er nooit helemaal droog van, maar het effect kan je het enigszins vergelijken met het uitwringen van je kleding. Het programma duurt vaak ongeveer 10 minuten en kan je gebruiken als je erg nat wasgoed sneller wil laten opdrogen.

Hebben wij een stand gemist?

Mis je op deze pagina nog informatie? Geef dat hieronder in een reactie aan ons door en wij gaan voor jou op zoek naar de missende informatie. Heb je zelf aanvullingen, die zijn van harte welkom in een reactie onderaan de pagina!

32 reacties

 • Maike schrijft op donderdag 13 juni 2013 om 17:51:

  Zou misschien centrifugeren ook op de website mogen staan?? Die mis ik hiet tussen.

 • Redactie (was-tips.nl) schrijft op donderdag 13 juni 2013 om 22:40:

  Bedankt voor de tip Maike, ik heb centrifugeren gelijk toegevoegd aan het rijtje!

 • Matthijs schrijft op zaterdag 5 oktober 2013 om 17:25:

  Het is niet echt een programma, maar hoe zit het met ‘spoelstop’ en een lager toerental: waarom zou je dat willen?

  • Istar schrijft op vrijdag 6 mei 2016 om 13:56:

   Ik gebruik altijd ’n lager toerental voor m’n was omdat ik het buiten ophang aan ’n droogmolen. Als m’n was lekker nog tamelijk nat is droogt het perfect kreukvrij op en hoeft niks gestreken te worden. Vandaar dat ik altijd een wasautomaat koop met instelbaar toerental (en ook temperatuur).

 • Brenda schrijft op zondag 6 oktober 2013 om 20:19:

  Spoelstop kan je gebruiken om het centrifugeren uit te stellen. Je kan altijd het beste je was gelijk uit de wasmachine halen om kreuken te voorkomen. Met spoelstop kan je zorgen dat je het centrifugeren pas aan zet op een moment dat je de was er daarna ook snel uit kan halen (handig bij korte boodschap bijvoorbeeld).

  Een lager toerental is vooral energiezuinig. Het droogt minder, maar je verbruikt wel veel minder energie. Geeft dat antwoord op je vraag?

 • Denise schrijft op woensdag 16 oktober 2013 om 07:38:

  Handwas teken staat naast mijn wolprogramma misschien komt dit ook vaker voor?

 • sas schrijft op zaterdag 30 november 2013 om 16:44:

  Mix40 staat er ook tussen bij mij, miste ik nog

 • Martijn schrijft op zondag 26 januari 2014 om 13:30:

  Ik had een Ariston Hotpoint en die had een speciale stand voor handdoeken en beddengoed. Mijn nieuwe Samsung niet meer. Nu vroeg ik me dus af wat typisch is aan een wasprogramma voor handdoeken en beddengoed zodat ik een gelijkaardig programma kan zoeken op de Samsung…… Het vorige programma duurde ongeveer 1h30min…..

 • jo schrijft op donderdag 27 maart 2014 om 17:28:

  voor was is niet nodig voor gordijnen

 • Hugo schrijft op zaterdag 14 juni 2014 om 08:36:

  Wat is nu precies het verschil tussen een katoenwasprogramma en een synthetische-wasprogramma? Ik snap dat je het ene voor katoen gebruikt en het andere voor synthetische was, maar wat doet je wasmachine nu precies?

  • Petra schrijft op zaterdag 14 juni 2014 om 23:00:

   @Hugo, Volgens mij centrifugeert hij minder hard bij een synthetisch programma om schade te voorkomen.

 • Joyce schrijft op dinsdag 5 augustus 2014 om 09:40:

  Ik vraag me af wat het verschil is tussen voorwas en inweken? Ik heb beide standen op mijn wasmachine.

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op dinsdag 5 augustus 2014 om 20:38:

   Hoi Joyce,

   Misschien dat voorwas bij jouw wasmachine meer spoelen is dan weken. Heb je het merk en type nummer voor me, dan kan ik het voor je uitzoeken?

   • Joyce schrijft op donderdag 14 augustus 2014 om 10:16:

    Hallo,
    Ik heb een Miele Novotronic W 8120. Rechts zit de draaiknop waar ik alle programma’s kan kiezen, links daarvan zit 1 knopje met daar onder de 3 opties : inweken, voorwas of kort. Alvast bedankt!

    • Redactie (was-tips.nl) schrijft op vrijdag 15 augustus 2014 om 07:22:

     Bij Miele wasmachines is inweken bedoeld voor zeer sterk bevuilde kleding. Het inweekprogramma duurt ongeveer 2 uur, terwijl de voorwas vaak maar een paar minuten duurt. Dat is het verschil.

     Succes!

     • Joyce schrijft op vrijdag 15 augustus 2014 om 10:40:

      Hartstikke bedankt! Jemig 2 uur inweken.. Maar goed dat ik dat weet voordat ik hem aangezet heb haha. Bedankt voor de uitleg!

 • Suzan schrijft op donderdag 30 oktober 2014 om 15:04:

  Ik heb sinds kort een samsung ecobubble wasmachine, maar deze heeft de volgende wasprogramma’s:
  – dagelijkse was
  – wolwas
  – synthetisch
  – handwas
  – outdoor
  – babykleding
  – 15 minuten korte was
  – katoen
  en nog een aantal..
  Maar wat ik mis op deze wasmachine is het fijnwasprogramma. Heeft er iemand enig idee op welk programma ik dan het beste mijn fijne shirtjes, jurkjes en blazers op kan wassen?

  • Joyce schrijft op dinsdag 10 maart 2015 om 19:10:

   Heb je het al uitgevonden :). Ik namelijk nog niet..

   • Eva schrijft op maandag 22 juni 2015 om 14:06:

    Handwas is doorgaans het fijne was programma. Best logisch als je erover nadenkt, de machine bootst na hoe jij met de hand zou wassen. Dat is een stuk voorzichtiger/rustiger dan andere wasprogramma’s. En als je het niet vertrouwd zou ik het echt met de hand wassen, dat is nog altijd het veiligst als het echt een hele delicate stof is.

 • Nathalie schrijft op woensdag 20 mei 2015 om 17:46:

  Op mijn wasmachine staat ‘Delicate’ met de keuze 30 of 40 graden. Valt dit onder de fijne was?

  Kan mijn wol was hier ook mee gedaan worden (30 graden).

 • Sandra V schrijft op maandag 25 mei 2015 om 11:14:

  hoe komt het dat er by dagelykse was meer water in wasmachine komt dan katoenwas?

  Ik gebruik dagelykse was voor myn t-shirts,pyjama’s en kousen omdat dit met meer water wast en veel beter spoelt en hier ruik je de wasverzachter wel. By katoenwas ruik je geen wasverzachter. Myn handdoeken was ik in katoenwas, maar probleem is dat hy weinig water gebruikt waardoor myn wasgoed dikwijls nog kraakt ven wasmiddel.

  En waarom duurt katoenwas zo lang?
  Altyd lange programma’s.
  Was myn handdoeken op 2u33min wat heel lang is. Maar is omdat het paar keer extra moet spoelen.

  Dagelykse was op 60 graden en 1u40min en 5x spoelen, geraakt amper aan 60 graden.

  Waarom staat er dan 60 graden op dagelykse was als het zolang duurt om op te warmen en amper op 60 graden wast.

  En waarom komt er altyd water in wasbakje van de hoofdwas als ik dagelykse was doe en katoenwas. Gebruik nooit voorwas en komt altyd water in bakje van de voorwas.

  Sandra

 • Mary schrijft op zaterdag 19 december 2015 om 21:45:

  Op mijn wasmachine staat links de keuzetemperatuur voor synthetisch was 40-60-90 en rechts voor katoen 40-60-90 wat is het verschil als ik katoen op 60° wil wassen, maar op synthetisch 60° ? Of andersom?

 • Lieve schrijft op woensdag 6 januari 2016 om 11:38:

  ik heb een Siemens WM16S443FG
  omdat mijn katoenwas vaak erg lang duurt ben ik op zoek of ik ook gebruik kan maken van andere programma’s op mijn machine die sneller gaan maar die toch ook zorgen dat lichte vlekken eruit gaan…

  er is een superkort 15 minuten programma: ik vermoed dat ik dit niet kan gebruiken om vlekken te verwijderen ?
  maar er is ook een snel + mix programma dat 1 uur duurt:: zou ik hiermee wel licht vuile was kunnen doen denk je ?
  en ja, wat is natuurlijk zwaar vuil en licht vuile was ? moet ik eetplekken altijd onder de zwaar vuile was rekenen of niet ?
  het wasmachine heeft ook nog een speed of express extra-functie dat zou moeten zorgen dat het wassen in kortere tijd een vergelijkbaar resultaat heeft… dit heb ik ook nog niet uitgeprobeerd…

  alle advies is welkom ! met een gezin met 2 kleine kindjes is snel kunnen wassen toch wel erg leuk om je wat bij te kunnen werken…
  hartelijke groet,

  Lieve

 • boulanger ingrid schrijft op zondag 23 oktober 2016 om 11:38:

  op mijn wasmachine is de tijd voor kreukherstellende was 1u30 en fjine was 43minuten maar.
  t-shirt en kousen was ik op fijne was mag dit ook op kreukherstellend?

 • piet schrijft op dinsdag 15 november 2016 om 10:10:

  cool

 • Henny schrijft op maandag 28 november 2016 om 11:35:

  Welke progamma moet ik gebruiken voor vitrage wassen.

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op woensdag 30 november 2016 om 12:25:

   Vitrages kan je het beste wassen op wolwas of fijnwas en dan op 30 graden. Succes!

 • Frida schrijft op zondag 19 maart 2017 om 16:37:

  Kan ik mijn acryl en katoen allebei op de synthetische was van 30 graden doen? Want verder heb ik alleen bonte was 40 graden (maar dat lijkt me te heet) en fijne was, maar dat is een heel kort programma dus ik weet niet of alles dan wel goed schoon wordt..(ook centrifugeert hij bijna niet op fijne was, dus dan komt alles kletsnat uit de wasmachine)

 • willem schrijft op dinsdag 2 januari 2018 om 17:14:

  waar valt vitrage onder heb een nieuwe wasmachine en daar staat niks over in van hoe ik die wassen meot

 • Danielle schrijft op zondag 14 januari 2018 om 13:50:

  Net een nieuwe wasmachine van zanussi gekocht. Ik heb de optie “pompen & centrifugeren”

  Centrifugeert ie dan extra? Of centrifugeert hij helemaal niet zonder die optie (hij staat wel op 1600 toeren)

  • Redactie (was-tips.nl) schrijft op woensdag 17 januari 2018 om 17:18:

   Ik heb die optie ook, maar mijn wasmachine is wel van een ander merk. Als ik voor dat programma kies pompt hij alleen het water weg en centrifugeert hij de was. Bij mij is het niet een extra optie die ik kan toevoegen aan het programma maar echt een los programma. Hoop dat je hier iets aan hebt. Zo niet, iemand met een Zanussi die dit weet?Laat een reactie achter

*

Tips via Facebook!